Internațional

Cum ies din criza tarile est-europene

Ziarul de Vrancea
16 aug 2010 513 vizualizări
Cresterea economica record anuntata de Germania pentru semestrul doi al anului nu e motiv de relaxare a masurilor de austeritate impuse deja sau in curs de reglementare in tarile est-europene.

Tarile din estul Europei nu scapa de presiunile UE si FMI si nici de reducerile severe impuse de Occident pentru diminuarea deficitului public, relateaza Agerpres. Astfel, asa cum era si de asteptat, nemultumirile ii cuprind tot mai mult pe locuitori. Tari ca Romania, Ungaria si Letonia s-au vazut nevoite sa fie salvate din punct de vedere financiar de institutiile internationale, pentru ca se aflau in pragul falimentului. în schimb, trebuie sa dea dovada de mai multa austeritate, fata de majoritatea colegilor din UE, semnaleaza cotidianul spaniol Diario Vasco.

n în Romania, guvernul a pus in aplicare un plan de austeritate supravegheat de FMI, care priveste reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, si reduceri cuprinse intre 15% si 25% la subventii si ajutoare sociale. Functionarii si pensionarii au iesit deja in strada pentru a protesta fata de reduceri, asa ca se asteapta o toamna fierbinte, noteaza Diario Vasco.

n Si Ungaria a aprobat un plan de austeritate foarte dur, care include si cresterea TVA la 25%, aminarea virstei de pensionare si inghetarea salariilor functionarilor publici.

n Cele trei state baltice nu au ramas nici ele mai prejos. Letonia, care are un somaj de 22% si un PIB care a scazut cu 18% in 2009, si-a redus cheltuielile din sectoare-cheie precum educatia si a scazut salariile functionarilor publici cu 20%. Estonia, care are o rata a somajului de 15%, a reusit sa scada deficitul prin intermediul reducerilor prestatiilor sociale.

n în acelasi stil, Bulgaria a redus de asemenea cheltuielile sociale, scazind bugetul in sectoare de baza precum sanatatea, educatia, sistemul de pensii si armata. De asemenea, prevede reducerea corpului administratiei publice cu 20%.

n Polonia, singura tara din UE si OCDE care nu a suferit de recesiune, se pregateste si ea sa frineze cresterea deficitului si sa creasca impozitele. Se pare ca TVA va creste la 23% din 2011, dupa ce guvernul a sustinut si un plan de privatizari care sa duca la sporirea veniturilor publice, evitind totodata cheltuielile si cresterea datoriei publice la peste 55% din PIB.

n Cehia, tara cea mai avansata din fosta Europa comunista, planuieste reduceri salariale pentru functionari - care ar putea ajunge la 10%. Guvernul propune reducerea cheltuielilor publice cu 380 de milioane de euro, pentru a putea mentine deficitul public sub 5,3% din PIB in 2011. Masurile vor duce si la concedieri masive anul viitor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.