Internațional

Un tsunami solar se indreapta spre Pamint

Ziarul de Vrancea
4 aug 2010 1057 vizualizări
Specialistii de la NASA au avertizat ieri ca planeta ar putea resimti efectele unei explozii masive solare, care a avut loc la sfirsitul saptaminii trecute n explozia s-a putut vedea cu ochiul liber de pe Pamint

In cursul zilei de duminca pe Soare s-a produs o uriasa eruptie magnetica care a fost declansata de o pata solara, numita simplu 1092. Observatoarele spatiale au reusit sa surprinda atit eruptia solara cit si un filament cu lungimea de 100.000 de kilometri (filamentul este format din plasma care se intinde pe lungimea unei bucle magnetice).

Se pare ca pata solara 1092 este atit de mare pe fotosfera Soarelui incit poate fi observata de pe Pamint, la rasarit, fara sa fie nevoie de un filtru solar special sau telescop. Pata solara responsabila pentru uriasa eruptia magnetica poate fi vazuta cu ochiul liber, fara ajutorul unui telescop sau filtru special. Pata apare intr-o imagine facuta public de discovery.com, realizata in Blairgowrie, o suburbie a orasului Johannesburg din Africa de Sud, de catre Oleg Toumilovitch. Dupa eruptia de duminca, astronomii din toata lumea asteapta rezultatele impactului cu Pamintul a plasmei desprinse din coroana solara care a plecat in directia Pamintului, imediat dupa explozia solara. Aceasta ar trebui sa ajunga la Pamint, singurul efect major fiind o superba aurora boreala.


Un "tsunami solar" ar putea lovi astazi Pamintul


Pamintul ar putea resimti efectele unei explozii solare masive, au avertizat oamenii de stiinta de la NASA, citati de "Daily Telegraph". "Artificiile solare" semnalate week-end-ul trecut au fost inregistrate de mai multi sateliti, inclusiv de Observatorul Dinamicii Solare al NASA. Explozia, denumita "eruptie masiva in coroana solara", a avut ca directie Pamintul, creindu-se astfel un "tsunami solar" care, spun expertii, ar putea lovi puternic scutul magnetic natural care protejeaza planeta. "Aceasta este prima eruptie majora directionata catre Pamint, de o buna bucata de vreme", a declarat Leon Golub, de la Centrul de Astrofizica Harvard-Smithsonian. Oamenii de stiinta avertizeaza ca o astfel de eruptie solara majora ar putea distruge sateliti si ar putea afecta energia si comunicatiile de-a lungul globului. Este de asteptat ca explozia sa duca la formarea aurorei boreale spectaculoase.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.