Internațional

Sub Marea Neagra curge al saselea riu ca marime din lume

Ziarul de Vrancea
3 aug 2010 729 vizualizări
Cercetatorii care studiaza Marea Neagra au descoperit curenti de apa pe fundul marii, sculptind canale asemanatoare riurilor de pe uscat. Riul submarin, care ajunge la 35 de metri adincime, are chiar virtejuri si cascade, precum echivalentele sale terestre.

Daca ar fi pe uscat, oamenii de stiinta estimeaza ca ar fi cel de-al saselea fluviu din lume, datorita cantitatii imense de apa ce se scurge prin el. Fluviul submarin se intinde din Mediterana prin Strimtoarea Bosfor, pina in Marea Neagra, unde apa are o salinitate mai scazuta. Acest lucru determina apa din Mediterana sa curga ca un riu pe fundul marilor, sculptind un canal de 35 de metri adincime si de 960 de metri latime. Este singurul riu submarin activ descoperit pina acum in intreaga lume. Fluviul curge cu aproximativ 6km pe ora cu 22.000 de metri cubi de apa pe secunda, de 350 de ori mai mult decit Tamisa si de 10 ori mai mult decit Rinul. Riul din Marea Neagra curge doar 60 de km, pina cind atinge marginea platformei si se imprastie in adincul marii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.