Internațional

Bulgaria concureaza Romania la numarul cetateniilor acordate moldovenilor

Ziarul de Vrancea
3 aug 2010 574 vizualizări
Din ce in ce mai multi cetateni moldoveni aplica pentru cetatenia bulgara ca sa scape de vizele pentru Uniunea Europeana, informeaza presa de la Sofia

Cetatenii moldoveni incep sa manifeste un interes crescut fata de dobindirea cetateniei bulgare, pentru ca obtinerea unui pasaport bulgar le-ar permite sa scape de obligativitatea vizei, a declarat, intr-un interviu pentru Focus News, ambasadorul Bulgariei la Chisinau, Gheorghi Panaiotov. Etnicii bulgari din R. Moldova care solicita pasaport bulgar nu se gindesc neaparat la emigrarea in Occident, sustine ambasadorul, care recunoaste insa ca exista un interes crescut fata de recentele schimbari aduse Legii cetateniei bulgare.

"Oamenii vor sa obtina cetatenia mai repede. Pentru ei, obtinerea cetateniei bulgare este in primul rind legata de depasirea dificultatilor referitoare la procedurile de acordare a vizei. Detinerea unui pasaport bulgar face ca procedurile sa se desfasoare mai usor", a precizat ambasadorul Bulgariei la Chisinau. "Exista un interes foarte mare fata de cetatenia bulgara si ar trebui sa-l incurajam", a adaugat ambasadorul.


20.000 de cetatenii bulgare pina la sfirsitul anului


Acelasi diplomat bulgar a precizat ca tara sa se asteapta la o crestere a numarului de vize eliberate in R. Moldova. "Vizele reprezinta o problema foarte mare, deoarece afecteaza relatiile dintre Republica Moldova si Bulgaria. Acestea reprezinta, desigur, o parte a acordului Bulgariei cu UE, dar, de fapt, cei mai afectati sint etnicii bulgari din R. Moldova care aplica pentru viza", a mentionat ambasadorul Bulgariei la Chisinau. Exista o crestere a numarului de vize acordate anul acesta, a adaugat el. Anul trecut au fost acordate 32.000 de vize, iar anul acesta s-ar putea ajunge la 35.000. Agentia Focus News noteaza ca, in comparatie, Romania a crescut puternic acordarea de cetatenii pentru basarabenii din Republica Moldova. Ministrul Bojidar Dimitrov, care gestioneaza relatiile cu bulgarii din strainatate, a declarat ca la ultima reuniune a comitetului insarcinat cu acordarea cetateniei, care a avut loc la 30 iulie, 391 de persoane au primit cetatenia bulgara, cei mai multi solicitanti - 231 - fiind din Macedonia, iar restul din Serbia, Republica Moldova, Albania, Israel, Rusia. De la inceputul anului, acest Consiliu a aprobat 53 de protocoale si 11.623 de persoane au devenit cetateni bulgari. 9.000 dintre ei vin din Macedonia si circa 1.500 din Moldova. Ceilalti sint Serbia, Albania, Israel si Rusia. Daca este mentinut actualul ritm, intre 18.000-21.000 de persoane vor obtine cetatenie bulgara pina la sfirsitul anului, si-au propus autoritatile.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.