Internațional

Apocalipsa climatica: record de caldura pe Pamint in luna iunie

Ziarul de Vrancea
17 iul 2010 705 vizualizări
Luna iunie a marcat un record de caldura, iar temperatura medie din aprilie-iunie a avut cea mai ridicata valoare inregistrata pina in prezent n temperatura medie de la suprafata globului in luna iunie a fost de de 16,2 grade Celsius, cu 0,68 grade deasupra mediei secolului al XX-lea, de 15,5 grade

In perioada ianuarie-iunie, temperatura medie la suprafata Terrei nu a mai fost niciodata atit de ridicata, cu exceptia anului 2007, un an cu temperaturi record. Centrul de date climatice nationale al NOAA (National National Oceanic and Atmospheric Administration) realizeaza o analiza lunara a temperaturilor, bazata pe informatii care dateaza din 1880. Temperatura medie de la suprafata globului in luna iunie a fost de de 16,2 grade Celsius, cu 0,68 grade deasupra mediei secolului al XX-lea, de 15,5 grade. Pamintul a avut temperaturi peste medie in ultimele luni, fiind deosebit de cald in Peru, in centrul si estul Statelor Unite, precum si in estul si vestul Asiei, precizeaza NOAA.

Alte parti de pe glob au inregistrat dimpotriva temperaturi mai scazute decit cele normale in iunie, printre care Scandinavia, sudul Chinei si nord-vestul Statelor Unite.

Potrivit centrului climatic din Beijing, Mongolia interioara, provinciile Heilongjiang si Jilin au inregistrat in luna iunie cele mai ridicate temperaturi de la inceperea masuratorilor nationale, in 1951. Din contra, luna iunie a fost cea mai rece inregistrata vreodata in provincia Guizhou. Biroul meteorologic spaniol a anuntat ca temperatura medie in tara a fost in iunie cea mai scazuta dupa 1997. Temperatura la suprafata oceanelor s-a situat in iunie cu 0,54 grade Celsius peste media secolului al XX-lea (16,4 grade). Aceasta a fost a patra cea mai calda luna iunie inregistrata dupa 1880. Temperaturile au fost cele mai ridicate in Atlantic. Temperatura la suprafata solului in iunie 2010 a fost cu 1,07 grade peste media celei din lunile iunie ale secolului trecut, care a fost de 13,3 grade Celsius. Aceasta temperatura este cea mai mare inregistrata pina in prezent.


O situatie in care se pot bate cu usurinta citeva recorduri


Fenomene meteo extreme au afectat in ultimele zile continetului european. Furtunile din Polonia, Olanda, Germania si Finlanda, au provocat moartea a cel putin doua persoane si ranirea altor citeva zeci, precum si suspendarea traficului feroviar sau aerian. In schimb, Ungaria, Italia, Spania au instituit codul rosu de canicula. In Olanda, o femeie a murit si alte 12 persoane au fost ranite, intr-o zona de campare afectata de o furtuna violenta, care a rasturnat 20 de rulote, dintre care unele s-au scufundat in lacul din apropiere. Furtuna, care a afectat estul tarii a provocat ranirea mai multor persoane, inchiderea temporara a unei sosele si a lasat 40 de mii de locuinte fara energie electrica. Finlanda, Belgia si Franta au fost de asemenea afectate de furtuni violente, care au perturbat traficul, au provocat pagube materiale si ranirea mai multor persoane. Pe de alta parte, Polonia a fost lovita de un val de caldura, care a determinat Guvernul sa ceara angajatorilor sa ia masuri pentru protejarea angajatilor. Temperaturi de 40, chiar 45 de grade Celsius au fost inregistrate in Peninsula Italiana, din cauza valului de caldura venit de pe continentul african. "Sintem intr-o situatie in care putem bate cu usurinta citeva recorduri", a atras atentia Andrea Giuliacci, reprezentant al Centrului Meteo Epson, in ziarul "La Stampa".

Valul de canicula inregistrat in Spania, cu temperaturi care au ajuns pina la 39 de grade, a provocat moartea a trei persoane in sudul tarii.


Temperaturi record la Moscova pentru ultimii 70 de ani


Statia meteorologica de la Moscova a inregistrat ieri o temperatura record pentru ultimii 70 de ani: 33 de grade Celsius. "La ora 15.00, temperatura era de 33 de grade. O noua temperatura record pentru o zi de 16 iulie", a indicat un reprezentant al Centrului de meteorologie din capitala rusa. El a reamintit ca precedentul record a fost in anul 1938, cind s-a inregistrat o temperatura de 32,8 grade Celsius. Este a treia oara cind Moscova inregistreaza temperaturi record in aceasta vara, dupa cele din 25 si 26 iunie, mentioneaza sursa citata.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.