Internațional

Talibanii fac bombe din îngrasaminte chimice ilegale

Ziarul de Vrancea
13 iul 2010 510 vizualizări
Majoritatea bombelor folosite în Afganistan sint produse pe baza de nitrat de amoniu n importul ingrasamintelor care contin aceasta substanta a fost interzis recent

Mai mult de trei sferturi dintre bombele folosite pentru comiterea de atacuri in Afganistan sint produse pe baza de ingrasaminte chimice ilegale. Bombele artizanale, care pot fi produse cu usurinta si nu implica nici costuri importante, sint cea mai eficienta arma folosita de insurgentii afgani, provocind victime in rindurile populatiei civile si ale fortelor internationale. "în 2009, 80 la suta din materialele de baza folosite pentru producerea bombelor au fost nitratul de amoniu si nitratul de potasiu, care se regasesc in ingrasaminte", a afirmat generalul Mohammad Shafi Baheer, adaugind ca aceste substante au inlocuit in ultimii ani dispozitivele explozive adaptate cu ajutorul obuzelor de mortiere si rachetelor.

Ca urmare a presiunilor exercitate de aliatii sai internationali, presedintele afgan, Hamid Karzai, a interzis in decembrie importul, productia si utilizarea de ingrasaminte pe baza de nitrat de amoniu. Ashton Carter, subsecretar american pentru Aparare, a declarat saptamina trecuta ca autoritatile afgane au extins controalele la frontiera, pentru a evita importurile ilegale din Pakistan. Oficiali afgani si americani acuza cu regularitate serviciile de informatii si armata pakistaneza ca acorda sprijin rebeliunii din Afganistan.


Puterea distructiva a ingrasamintelor


Ingrasamintele chimice pe baza de amoniu contin o forta exploziva greu de imaginat. In contact cu focul deschis, substantele pot provoca deflagratii devastatoare. Pe 19 aprilie 1995, Timothy McVeigh a burdusit o camioneta cu saci cu ingrasamint si a parcat-o in fata intrarii unei cladiri federale. Detonatia a naruit practic intreaga cladire, numarul victimelor ajungind la 168, intre care 19 copii. McVeigh a fost judecat si condamnat la moarte. Romanii au putut vedea efectul unei asemenea explozii pe 24 mai 2004, cind un camion incarcat cu azotat de amoniu s-a rasturnat linga localitatea Mihailesti, in judetul Buzau, izbucnind in flacari. 18 oameni au murit in explozia incarcaturii, in locul camionului raminind un crater imens.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.