Internațional

Polonia, la rascruce

Ziarul de Vrancea
22 iun 2010 451 vizualizări
In turul doi al alegerilor prezidentiale se vor lupta social democratul Bronislaw Komorowski si conservatorul Jaroslaw Kaczynski, care spera sa repete figura regretatului sau frate

Candidatul liberal Bronislaw Komorowski s-a clasat pe locul intii, cu un usor avans, in primul tur al alegerilor prezidentiale de duminica din Polonia, cu 41,22% din voturi, in fata rivalului sau conservator, Jaroslaw Kaczynski. Kaczynski a obtinut 36,74%. Cei doi rivali se vor confrunta astfel in cel de-al doilea tur de scrutin, prevazut la 4 iulie.Candidatul de stinga, social-democratul Grzegorz Napieralski, a creat surpriza clasindu-se pe locul al treilea, cu 13,7% din voturi. Rezultatul celui de-al doilea tur depinde in mare parte de alegerea pe care o vor face sustinatorii tinarului candidat de stinga, precum si de rata de participare, care in primul tur s-a ridicat la 55%. "In viata, ca si in fotbal si in toate disciplinele sportive, prelungirea este cea mai dificila", a declarat Komorowski, in virsta de 58 de ani, presedinte al Camerei inferioare a Parlamentului si sef interimar al statului. "Sa fim constienti de ea, sa ne mobilizam fortele si toata energia pentru aceasta finalaa cursei prezidentiale", a adaugat el. "Cheia victoriei este credinta, convingerea ca este posibil si ca este necesar sa cistigi. Trebuie sa cistigam pentru patria noastra, pentru Polonia", a afirmat adversarul sau, Jaroslaw Kaczynski (61 de ani), lider incontestabil al opozitiei conservatoare si presedinte al partidului nationalist Lege si Justitie (PiS).


Balanta va fi inclinata de Napieralski


"Grzegorz Napieralski a cistigat un important capital politic care va putea inclina balanta in turul doi. Am putut vedea deja primele tentative de seductie din partea principalilor doi candidati", a declarat sociologul Edmund Wnuk-Lipinski. Napieralski s-a limitat sa le multumeasca alegatorilor sai, fara a preciza pe care dintre cei doi candidati le va cere sa il sustina. Conform sondajelor, 66,5% dintre alegatorii sai sint pregatiti sa il voteze pe Komorowski in turul doi, si numai 30% il vor sustine pe Kaczynski. La rindul sau, candidatul dreptei catolice, Marek Jurek, care a obtinut 1,04% din voturi in primul tur, a anuntat deja ca va face apel pentru sprijinirea lui Kaczynski. "Scenariul din anul 2005 se repeta. In primul tur al alegerilor prezidentiale, candidatul liberal Donald Tusk il devansa cu 3 puncte procentuale pe Lech Kaczynski", presedintele defunct si fratele geaman al lui Jaroslaw, a declarat Pawel Poncyliusz, un purtator de cuvint al lui Kaczynski. "Toata lumea stie ce s-a intimplat in turul doi, Lech Kaczynski a cistigat", a adaugat el. Alegerile prezidentiale din Polonia au fost organizate dupa moartea presedintelui Lech Kaczynski, intr-un accident de avion, la 10 aprilie, in apropiere de Smolensk, in Rusia.

Lider al opozitiei conservatoare, Jaroslaw Kaczynski s-a lansat in cursa electorala dupa moartea fratelui sau. "Kaczynski are un mare electorat negativ, de ordinul a 60%", a declarat Stanislaw Mocek, politolog la Academia poloneza de Stiinte. Insa o scadere neta a ratei de participare din cauza vacantei "ar putea tulbura cartile. Alegatorii lui Kaczynski sint foarte disciplinati", a precizat el. O victorie a liberalilor i-ar priva pe conservatori de puterea de veto fata de legi, prerogativul sefului statului, utilizat adesea de Lech Kaczynski de la invingerea PiS la alegerile legislative din 2007.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.