Internațional

Constitutia Europeana (II)

Ziarul de Vrancea
21 feb 2005 2072 vizualizări
Un alt punct principal pe care il abordeaza Constitutia europeana se refera la o Comisie Europeana mai restrinsa.

Un alt punct principal pe care il abordeaza Constitutia europeana se refera la o Comisie Europeana mai restrinsa. Incepind din 2014, Comisia Europeana va avea un numar de comisari egal cu doua treimi din numarul statelor membre, daca tarile UE nu vor decide in unanimitate sa confirme actualul sistem, in care fiecare stat membru este reprezentat de un comisar. In cazul adoptarii noului sistem, diferitele tari vor fi reprezentate pe baza unei "rotatii egalitare" la fiecare schimbare a Comisiei. Presedintele Comisiei va fi ales cu majoritate de voturi de catre Parlamentul European, la propunera Consiliului iar Parlamentul European va putea cenzura colectiv Comisia. Constitutia Europeana prevede si ca Parlamentul European sa aiba prerogative legislative extinse. Parlamentul European va obtine putere de decizie legislativa in mai multe domenii, inclusiv cel al Justitiei si Afacerilor Interne. Parlamentul va avea, impreuna cu Consiliul de ministri, controlul asupra bugetului european, a carui valoare se ridica, in prezent, la circa 100 de miliarde de euro. Majoritatea calificata cistiga teren, dar este mentinut dreptul de veto. Intr-o Uniune cu 25 de membri, unanimitatea risca sa fie foarte dificil de obtinut. Din acest motiv, Constitutia sporeste numarul cazurilor in care este necesara majoritatea calificata in Consiliul de ministri. In schimb, in materie de politica externa comuna ramine necesara unanimitatea, cu exceptia unor cazuri speciale. Dreptul de veto va fi mentinut in ceea ce priveste fiscalitatea si acordurile comerciale asupra serviciilor culturale si audiovizuale, precum si in domeniile sanatatii si educatiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.