Internațional

Bacteria care te face destept

Ziarul de Vrancea
26 mai 2010 533 vizualizări
Oamenii de stiinta americani au descoperit ca o bacterie, despre care se stia ca are proprietati antidepresive, poate creste performantele intelectuale

Un studiu extrem de interesant despre "Mycobacterium vaccae", prezentat reuniunea generala a Societatii Americane de Microbiologie, releva ca o bacterie de sol pe care oamenii o ingera din natura prin respiratie are o influenta asupra inteligentei. Dr. Dorothy Matthews, de la Colegiul Sage din New York, a declarat ca noile cercetari confirma descoperirile anterioare despre proprietatile specifice ale acestui tip de bacterie, care stimuleaza cresterea anumitor neuroni din creier, fapt constatat inclusiv prin cresterea nivelurilor de serotonina si scaderea anxietatii. "Pentru ca serotonina joaca un rol extrem de important in procesul de invatare, ne-am propus sa hranim bacteria in organismul unui cobai pentru a testa diverse limite de performanta. Astfel, s-a constatat ca soarecii de laborator care au primit Mycobacterium vaccae s-au descurcat mult mai bine si mai rapid in ce priveste testul de orientare in labirint, in comparatie cu lotul de cobai de control. In plus, au avut un comportament mai putin anxios" - a declarat autoarea studiului.

Aceasta bacterie activeaza celulele cerebrale crescind productia de serotonina si modificind comportamentul animalelor intr-o maniera similara cu actiunea antidepresivelor. Se crede ca aceasta noua descoperire explica de ce alterari ale balantei sistemului imunitar ii face pe unii vulnerabili la afectiuni ca depresia. Conform cercetatorilor, bacteria activeaza celulele responsabile de imunitate, care elibereaza substante chimice numite cytocine. La rindul lor, aceste substante actioneaza asupra receptorilor nervilor senzoriali, stimulindu-le activitatea. In cadrul unui al doilea experiment, expertii au indepartat bacteria din dieta cobailor si apoi i-au supus unor noi teste de "inteligenta" practica. Astfel, soarecii au inceput sa alerge mai incet prin labirint, au devenit dezorientati si speriati, comparativ cu comportamentul manifestat dupa ce au ingerat bacteria. Potrivit unui al treilea test efectuat dupa trei saptamini de odihna, soarecii experimentali nu au mai fost suficient de vigilenti si activi, ceea ce sugereaza faptul ca bacteria are doar efecte temporare. "Acest studiu releva faptul ca "Å¡bacteria fericirii\' are un rol esential in diminuarea simptomelor de anxietate si in sporirea abilitatilor cognitive in cazul mamiferelor" - a concluzionat dr. Matthews, care recomanda chiar imbinarea programelor scolare din salile de curs cu cele in natura, unde se gaseste din abundenta mycobacterium vaccae.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.