Internațional

Cea mai complexa simulare din istorie:6 barbati au plecat pe Marte!

Ziarul de Vrancea
21 mai 2010 447 vizualizări
3 rusi, un italian, un francez si un chinez vor petrece 520 de zile total izolati de lumea exterioara, intr-o capsula care va simula conditiile unui zbor cu o naveta spatiala pina pe Marte. Echipa de cercetatori spera sa afle in ce mod afecteaza sanatatea fizica si psihica izolarea pe termen lung, intr-o naveta spatiala.

Experimentul, denumit Mars500, este unic in istorie. Cei 6 barbati se vor izola in capsula pe 3 iunie 2010 si vor iesi din ea de abia in noiembrie 2011. Martin Zell, seful acestui experiment organizat de agentia spatiala europeana, ESA, marturiseste ca, cel mai probabil, vor mai trece 20 sau 30 de ani pina cind primii astronauti vor pasi cu adevarat pe Marte; cu toate acestea, pregatirile pentru o asemenea misiune incep inca de acum. Cei 6 barbati vor sta izolati intr-un laborator din cadrul Institutului Biomedical din Moscova. Aici vor avea un spatiu personal de numai 3 metri patrati, iar modul lor de viata va fi aproximativ identic cu acela al astronautilor care traiesc pe Statia Spatiala Internationala: vor avea apa si mincare vitaminizata specifica cosmonautilor si isi vor petrece zilele intretinind si reparind "naveta spatiala, facind cercetari si experimente stiintifice si antrenindu-se pentru mentinerea tonusului muscular. "Comunicatiile" cu Pamintul se vor face numai prin e-mail, conexiunea va fi deseori intrerupta, si va exista o intirziere de 40 de minute - exact ca in conditiile unui zbor adevarat spre Marte. Evident, pe tot parcursul experimentului, echipa va fi atent monitorizata de cercetatorii, medicii si psihologii ESA. Dupa 250 de zile, cind se presupune ca vor ajunge pe Marte, astronautii vor fi impartiti in doua echipe - 3 vor face "cercetari" pe suprafata Planetei Rosii, iar trei vor "sta" pe orbita spatiala, vreme de o luna de zile, apoi se vor "intoarce" inapoi pe Terra. Cei 6 astronauti nu-si ascund emotiile de dinaintea inceperii experimentului, cu toate ca sansele lor sa ajunga cu adevarat pe Marte sint minime. Anul trecut, la acelasi institut, 4 rusi, un neamt si un francez au incheiat cu bine o misiune de 105 zile care, de asemenea, a simulat o calatorie pe Marte.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.