Internațional

Iranul cedeaza in programul nuclear

Ziarul de Vrancea
18 mai 2010 454 vizualizări
n Iranul a fost de acord sa trimita 1.200 de kilograme de uraniu slab imbogatit in Turcia, urmind sa primeasca in schimb 120 de kilograme de uraniu imbogatit 20%

Comunitatea internationala nu mai are motive sa adopte sanctiuni impotriva Iranului, dupa un acord privind schimbul de uraniu cu Turcia, a anuntat ieri seful diplomatiei de la Ankara. "Nu mai este nevoie de sanctiuni ONU", a declarat Ahmed Davutoglu. Ministrii de externe iranian, brazilian si turc au ajuns ieri la un acord, in baza caruia Iranul va trimite in Turcia uraniu imbogatit la 3,5% si va primi in schimb combustibil nuclear imbogatit 20%. Iranul, Turcia si Brazilia au semnat un acord privind schimbul de uraniu, pentru a se asigura ca programul nuclear iranian este folosit numai in scopuri civile si pentru ca Occidentul sa nu adopte noi sanctiuni. Astfel, Iranul a fost de acord sa trimita 1.200 de kilograme de uraniu slab imbogatit in Turcia. In schimb, republica islamica va primi 120 de kilograme de uraniu imbogatit 20%. Presedintele brazilian Luis Inacio Lula da Silva s-a intilnit cu lideri iranieni si a descris relatia dintre cele doua tari drept "strategica". Silva, care se afla in Iran pentru a participa la summitul celor 15 tari in curs de dezvoltare, a facut aceste declaratii dupa intilnirea cu presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad si cu ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei. Inainte de aceasta vizita, surse din Departamentul american de Stat au descris deplasarea lui Silva drept ultima sansa pentru Iran de a impiedica adoptarea unei noi runde de sanctiuni. Secretarul de stat Hillary Clinton a estimat ca efortul de mediere al lui Silva nu va reusi si ca noi sanctiuni sint singura metoda prin care Iranul va fi determinat sa coopereze.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.