Internațional

Turismul medical in Romănia, o piata de 250 milioane de dolari

Ziarul de Vrancea
17 mai 2010 591 vizualizări
Polonia deja cistiga din acest gen de afaceri 450 de de milioane de dolari n vest-europenii prefera acolo tratamentele stomatologice si opertiile de marire a sinilor, pe cind la noi au succes serviciile spa si wellness

"în ultimii ani, Romania a devenit o destinatie pentru tratamentele spa si wellness pentru turistii, dar nu pentru tratamente medicale. Piata se afla inca la inceput comparativ cu alte destinatii europene din regiune. (...) în prezent, piata turismului medical din Romania este estimata la 250 milioane dolari, fiind dominata in special de tratamentele spa si de intretinere, tip wellness. Ne asteptam ca piata sa ajunga in 2014 la 500 milioane dolari si 500.000 turisti", se arata intr-un studiu Insight Market Research Solutions. în prezent, Romania atrage turisti din State Unite ale Americii, Marea Britanie si Germania.

în Romania, costurile pentru tratamente sint in medie cu 60-70% mai mici fata de alte tari mult mai dezvoltate, dar cu toate acestea destinatiile preferate de turistii straini ramin tarile din Asia, precum India, Thailanda, Singapore si Malaezia, care au investit sume mari in activitatile de promovare, potrivit Insight Market.

"Romania are potentialul de a atrage 500.000 de turisti straini in viitor, dar are nevoie de investitii in imbunatatirea infrastructurii de servicii medicale si in activitatile de promovare. Autoritatile trebuie sa ia in considerare derularea unei campanii pentru cresterea imaginii Romaniei ca destinatie pentru turismul medical", se mai arata in analiza firmei de cercetare.


Polonia este tinta preferata a occidentalilor


La nivelul regiunii Europei Centrale si de Est (ECE), cea mai dezvoltata piata este Polonia, ale carei venituri din turismul medical s-au ridicat anul trecut la 450 milioane dolari. Cele mai cautate tratamente in Polonia sint cele stomatologice, precum implanturi si coroane dentare, operatiile estetice si de marire a sinilor.

"Tarile din Europa Centrala si de Est, precum Polonia, Romania si Ungaria, au inceput sa devina destinatii pentru tratamente medicale in rindul turistilor, mai ales a celor din vestul Europei. (...) Nivelul scazut al costurilor in unitatile de tratament, durata mica de asteptare si apropierea de Europa de Vest si de Orientul Mijlociu sint cu siguranta avantajele principale ale regiunii ECE pentru a domina piata de turism medical in urmatorii ani. Pe de alta parte, absenta conditiilor din infrastructura de sanatate, o promovare scazuta, lipsa unor asociatii sau institutii guvernamentale specifice pentru industria turismului medical au oferit putine oportunitati in regiune", se arata in analiza.


Se inmultesc spitalele private


Compania de cercetare anticipeaza ca tarile din ECE pot atrage in urmatorii sase ani pina la cinci milioane de turisti pentru tratamente medicale si de intretinere, ca urmare a eforturilor comune ale autoritatilor si firmelor de profil. în acest context, mai multi investitori au anuntat deja ca au in pregatire proiecte de spitale private in Bucuresti, care sa fie sustinute de dezvoltarea turismului medical.

Astfel, Medicana Hospital, una dintre cele mai mari retele de spitale private din Turcia, va intra pe piata din Romania, printr-un proiect de 30 milioane dolari care vizeaza constructia unei unitati in Bucuresti, proiect care ar putea incepe la sfirsitul lunii septembrie. în spital vor fi tratati atit pacienti din Romania, cit si din statele membre UE.

Tot in toamna acestui an, omul de afaceri Florin Andronescu, proprietarul retelei Sanador, va deschide un spital generalist in zona centrala a Capitalei, cu o capacitate de 120 de paturi, costurile proiectului fiind estimate la 40 milioane euro. Compania Sanador este deja membra a unei platforme europene specializate in turismul medical, «Treatment Abroad».

La rindul sau, omul de afaceri Ionut Negoita a anuntat in februarie ca va incepe in vara un proiect in Bucuresti, care va include un spital, o clinica medicala, dar si spatii comerciale si citeva sute de locuinte, investitii estimate la 35-40 milioane de euro. Negoita a precizat intetioneaza sa lege acest proiect de hotelul Rin Grand Hotel, din zona Vitan, pe care il detine, pentru a face turism medical, fiind un segment "destul de mare si neexploatat".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.