Internațional

Statele Unite, in fata celei mai mari catastrofe ecologice

Ziarul de Vrancea
1 mai 2010 692 vizualizări
Petele de petrol din Golful Mexic au atins tarmul american, in ciuda eforturilor facute de autoritati de a impiedica poluarea plajelor

Pata de petrol provenind de la platforma care s-a scufundat la 22 aprilie in Golful Mexic a atins coastele statului Louisiana (sudul Statelor Unite), incidentul fiind declarat "catastrofa nationala" in Statele Unite. în situatia in care sint deversati zilnic 800.000 de litri de petrol de la platforma, catastrofa este pe cale sa depaseasca amploarea celei din Exxon Valdez, cea mai grava din istoria Statelor Unite, survenita in 1989.

Presedintele comitatului Plaquemines, Billy Nungesser, a confirmat vineri ca pelicula a atins coasta, in apropiere de gurile de varsare ale fluviului Mississippi. Faptul ca petrolul a atins coasta marcheaza inceputul a ceea ce militantii din domeniul mediului afirma ca ar putea deveni una dintre cele mai mari catastrofe ecologice din ultimii ani, in Statele Unite.

Mlastinile de pe coasta statului Louisiana constituie un sanctuar pentru fauna, in special pentru pasarile acvatice, iar celelalte state din regiune, Florida, Alabama si mai ales Mississippi se tem ca pata de petrol va acoperi plajele si va polua fermele piscicole, extrem de importante in cadrul economiei locale. De altfel, coasta de sud a Statelor Unite, in statul Louisiana, in Mississippi, Alabama si Florida, este amenintata de pata de petrol.


Catastrofa nationala


Presedintele Barack Obama a promis ca va mobiliza "toate resursele" tarii, eventual si armata, pentru a face fata acestui incident. Deoarece compania British Petroleum (BP) nu este in masura sa opreasca deversarea petrolului, Casa Alba incearca sa evite acelasi tip de dezastru provocat de uraganul Katrina in aceeasi regiune in 2005.

Administratia americana a declarat joi pata de petrol "catastrofa nationala", care risca sa provoace un dezastru din punct de vedere economic si ecologic in regiunile de coasta cu un ecosistem fragil.

Platforma Deepwater Horizon, exploatata de BP, s-a scufundat la 22 aprilie, in urma unei explozii si unui incendiu survenit cu doua zile inainte. Platforma continea 2,6 milioane de litri de petrol si extragea zilnic 1,27 milioane de litri. Unsprezece persoane sint date disparute.

Baraje plutitoare au fost instalate la 20 de mile marine pentru a impiedica inaintarea petrolului, dar aceasta masura este insuficienta, la fel ca si cea a incendierii partiale a petei.


British Petroleum promite ecologizare si despagubiri


BP va curata pata de petrol si va plati compensatii tuturor partilor afectate, a declarat, vineri, directorul general al grupului, Tony Hayward. El a recunoscut totodata ca acest dezastru poate afecta planurile grupului de a incepe noi operatiuni de forare, in alte zone ale coastei americane. "Ne asumam intreaga responsabilitate pentru scurgerea de petrol, o vom curata si vom onora toate cererile justificate pentru despagubiri", a afirmat Hayward intr-un interviu.

Fitch Ratings a estimat, vineri, ca operatiunile de curatare a "mareei negre" din Golful Mexic ar putea costa 2-3 miliarde de dolari, dar problema nu va influenta ratingul BP, pe termen scurt. Costul ar putea fi chiar mai ridicat, in functie de cit va dura pina cind scurgerea de petrol va fi oprita, a aratat Jeffrey Woodruff, analist la Fitch.

Dupa pata de petrol provenita de la petrolierul Exxon Valdez, cind 38.800 de tone de petrol au fost deversate in mare la 24 martie 1989, ExxonMobil a alocat circa 3,4 miliarde de dolari pentru a curata zonele poluate, punind capat procedurilor penale si despagubind peste 32.000 de pescari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.