Internațional

Mihai Ghimpu, comparat cu Hitler de catre un ziar din Moscova

Ziarul de Vrancea
27 apr 2010 505 vizualizări
Hitler nu vine la Moscova, scrie ziarul Golos Rossii, cu referinta la Presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, care refuza sa plece la parada de la Moscova, considerind ca Piata Rosie este locul invingatorilor.

Decizia presedintelui interimar al R. Moldova de a nu participa la parada militara din Piata Rosie de la Moscova a stirnit nervozitate printre politicienii rusi. Mihai Ghimpu a anuntat simbata ca nu va participa la parada militara de la Moscova de pe 9 mai: "Cum sa particip la parada alaturi de armata, care ne-a adus comunismul, a organizat foametea si ne-a deportat in Siberia?", a explicat Ghimpu. Declaratia a trezit nedumerire in rindul multor politicieni rusi. Vicepresedintele Comitetului pentru relatiile internationale al Dumei de Stat, Andrei Klimov, care a declarat pentru "Golos Rossii": "Daca ceea ce am auzit eu, este adevarat, atunci, acest domn, practic, se autoidentifica cu Adolf Hitler. Coalitia antihitlerista era impotriva fascismului si hitlerismului, pentru ca invingatori se considera toata civilizatia progresista, iar invins in acest razboi este numai hitlerismul. Alti invinsi in acest razboi nu exista. Ghimpu, probabil, a ramas in urma cu vreo 65 de ani, el este neadecvat. Este regretabil faptul, ca acesta vorbeste din numele Moldovei si tuturor moldovenilor", a mentionat Klimov. Refuzul lui Mihai Ghimpu de a pleca la Moscova de 9 mai intra in contradictie cu deciziile luate in comun in cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana din 22 aprilie. Colegii din AIE, se pare ca au resit sa-l convinga pe Ghimpu ca lipsa acestuia de la Parada militara va complica relatiile interstatale dintre Rusia si Moldova. Este o decizie foarte stranie pentru presedintele, fie el si interimar, al unei tari, membre a CSI, considera presa rusa. In locul lui Ghimpu, la parada de la Moscova vor lua parte militarii moldoveni - 70 de ostasi ai Garzii de Onoare, alaturi de ostasii tarilor coalitiei antihitleriste.


"Putem merge la sarbatoarea de la Moscova doar ca stat vasal"


O parte a presei critica decizia premierului Vlad Filat de trimite 70 de ostasi ai Garzii de Onoare la parada de la Moscova. "Nu numai ministrii, inclusiv ministrii PLDM, toti cetatenii Republicii Moldova au amutit stupefiati. L-o fi orbit dragostea cu totul, incit e gata sa rupa piinea de la gura celor mai saraci pensionari din Europa pentru a face pe placul lui Putin? Este dispus liderul PLDM sa umileasca Republica Moldova pentru un hatir personal? Sa spuna el abia acum, siretul, ca a visat sa marsaluiasca in Piata Rosie? Sa ne gidile moldovenismul, trimitindu-l sa "cutremure" caldarimul din Piata Rosie! O fi fiind soldatii nostri naivi, dar nu sint niste tancuri, domnule Filat.", arata editorialistul Nicolae Negru, in Jurnal de Chisinau, in care critica decizia actualei guvernari de a trimite militari moldoveni la parada de la Moscova. Nicolae Negru sustine ca decizia de a trimite militari moldoveni la parada de la Moscova ar fi un gest de umilinta pentru a putea primi o intilnire bilaterala cu Putin. "Daca doriti o intilnire cu Putin, trimiteti militarii moldoveni sa participe la parada de la Moscova, caci Ghimpu nu vrea, iar ministrul Apararii inventeaza tot felul de pretexte, o fi raspuns Kuzmin", potrivit editorialistului. "Noi nu ne putem compara cu americanii si nici cu polonezii. Ostasii nostri nu pot merge la parada de la Moscova, decit ca reprezentanti ai unui stat vasal, decit numai calcind pe oasele sutelor de mii de victime staliniste. Asta trebuie sa inteleaga Filat in calduri electorale", conchide Nicolae Negru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.