Internațional

Manifestatie in Spania: Nu vrem romani!

Ziarul de Vrancea
27 apr 2010 684 vizualizări
Polemica in Spania, dupa ce un lider al Partidului Popular din Badalona a impartit brosuri cu titlul "Nu vrem romani!" n politicianul sustine ca romanii s-ar afla la originea problemelor comunitatii

Partidul Popular spaniol (PP) a generat polemici la Badalona, unde liderul local Xavier Garcia Albiol a impartit pe strada brosuri cu mesajul "Nu vrem romani". Potrivit presei spaniole, brosura prezinta imaginea a doua femei care au capul acoperit de baticuri, alaturi de mesajul "Cartierul tau este sigur?". In interiorul brosurii, sub un titlu mare "ASecuritate" si logo-ul partidului sint prezentate mai multe fotografii in care sint surprinse un accident de masina, o strada murdara si o fotografie a unui balcon in care se vad inghesuiti sase imigranti. Xavier García Albiol si-a reiterat duminica mesajul din brosura, declarind ca majoritatea romanilor care vin in Spania sint oameni onorabili, dar exista "tiganii romani care vin la Badalona ca sa comita infractiuni", a scris El Periodico de Catalunya. Xavi García Albiola sustine ca este foarte aproape de a cistiga alegerile municipale. El ii acuza pe actual primar ca nu asigura securitatea cetatenilor, iar daca va cistiga, va curata orasul. "Cine traieste in Badalona va trebui sa se adapteze regulilor si obiceiurilor noastre", a declarat candidatul la primarie. Romanii sint a treia comunitate reprezentata in Badalona. Albiola a declarat ca sint destul de multi romani in Badalona care sint corecti si muncesc, dar trebuie sa se ocupe de colectivitatea de tigani, care au venit sa fure si sa comita tot felul de infractiuni. Primarul actual al orasului, Jordi Serra a declarat ca delincventa in Badalona nu este mai mare decit in vreun alt oras din regiune. Se pare ca Albiola vrea, prin afirmatiile sale xenofobe, sa amplifice un fenomen care nu ridica probleme, pentru a stringe voturi. "Poate ca sint citiva care traiesc din putin, insa majoritatea fura si sint responsabili de aproape toate delictele comise in La Salut si Llefia", a sustinut el.


Liderii PP spaniol se delimiteaza


Cotidianul "El Pais" relateaza ca liderii Partidului Popular s-au delimitat de actiunile intreprinse in Badalona de Xavier Garcia Albiol. Vicesecretarul organizatiei, Ana Mato, a declarat ca partidul nu este de acord cu mesajele raspindite de PP in Badalona. Cotidianul "El Pais" scrie ca imaginile in care apar femeile cu esarfele pe cap - presupuse membre ale etniei romilor romani din Badalona - au fost selectate de PP pentru a aparea in pozele in care Albiol ii intreaba pe cetateni "Cartierul tau este unul sigur?". Chiar si in aceste conditii, scrie "El Pais", Ana Mato a dat asigurari ca PP "nu se face responsabil" de existenta brosurii, "al carei continut nu il impartaseste".


Un senator PDL cere explicatii Partidului Popular spaniol


Senatorul PDL Viorel Badea a cerut explicatii din partea Partidului Popular spaniol dupa ce un membru al acestei formatiuni a impartit brosuri cu mesajul "Nu vrem romani". "Este campanie electorala in Badalona. Eu, in calitate de coordonator al protocolului de colaborare intre PDL si PP, am cerut explicatii conducerii popularilor spanioli iar acestia s-au declarat socati", a spus Badea. El a adaugat ca in mod regretabil "apar politicieni debusolati care fac campanie cu tot felul de teme, inclusiv cu teme interzise".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.