Internațional

Modus operandi al marilor bande de jefuitori din Europa

Ziarul de Vrancea
23 apr 2010 565 vizualizări
Pantera Roz s-a specializat in furtul de bijuterii de firma, in timp ce termitele ataca subsolurile bancilor, jucatorii devalizeaza cazinouri, iar in Balcani exista narco-soldatii . Este vorba de marile gang-uri care actioneaza din Europa pina in Orient. Dau de lucru Interpolului, alimenteaza traficurile subterane, reinvestesc bani in alte activitatii criminale sau in profitabilele privatizari din Serbia. Unele dintre aceste bande au baze in Italia, mai ales in nord, Milano fiind piata preferata, scrie Corriere della Sera.

"Pantera Roz", "termitele" si alte bande active in utimele luni ilustreaza marea mobilitate, caracterul transnational, capacitatea de reciclare a marfii furate si, in unele privinte, o componenta militara. Banditii sint disciplinati, nu ezita sa recurga la arme puternice precum eternul kalasnikov si daca au posibilitatea adopta trucuri si tactici demne de un soldat trimis pe front. Regulile de securitate au fost mostenite de pe vremea cind trageau cu arma in Balcani si au fost impuse de capii lor pentru a proteja celula in misiune in Europa. Asa cum a declarat un fost membru pentru saptaminalul New Yorker, ei urasc totul si pe toti ca si cum ar avea in fata un dusman de pradat. Sunt hoti, dar se simt in razboi.

Pantera Roz a fost numita asa deoarece, dupa un furt, a ascuns o bijuterie intr-o cutie de crema, ca in filmul cu inspectorul Clouseau. Este alcatuita din elemente sirbo- muntenegrene, unii fosti combatanti in razboaiele din anii "90. Are 200 de membri si un nucleu dur de 20-30 indivizi, proveniti din trei mari grupari, cel din orasul Njs fiind cel mai dur. Cu incepere din 2002 au dat peste 152 de lovituri in cele mai faimoase magazine de bijuterii din lume. Tokio, Dubai, Montecarlo, Londra, Paris, Saint Tropez - sint doar citeva din orasele "vizitate". "Modus operandi" al lor echivaleaza cu o semnatura: un grup de 3-4 oameni, unul singur inarmat cu un pistol, ceilalti cu rangi cu care sparg vitrinele si un "drug" de lemn pentru a impiedica inchiderea usii de siguranta a magazinului. Cel care distrage atentia gardianului este numit in jargon "seducatorul", iar complicii care sparg vitrinele, "catiri". De obicei folosesc masini vechi - sint mai putin batatoare la ochi - dar au o predilectie pentru Audi, utilizate in chip de "berbeci" in celebrul shopping center Wafi din Dubai. La Londra au fugit cu o Vespa Piaggio, ideala pentru a se strecura in trafic. Pe Coasta de Azur au optat pentru un motoscaf rapid.

Se imbraca elegant sau in camasa hawaiana, cu ochelari si peruci pentru a se camufla. Interpolul, care a infiintat o "task force" speciala, a estimat furturile la 120-200 de milioane de euro. Diamantele si colierele sint revindute unor cumparatori "curati" care asteapta in Kosovo, Rusia, Israel, Elvetia si Italia. Se pare ca o parte din marfa obtinuta in urma loviturii de la Tokio a fost "cedata" unui magazin de bijuterii din afara Romei.

Interceptarile si urmele au dus la suspiciunea ca si-au infiintat un avanpost la Milano, unde se odihnesc si se organizeaza. In 2004, carabinierii din Milano au urmarit o pista rusa, in urma unor atacuri date unor magazine de bijuterii, care au dus la dezmembrarea unei bande cu sediul in Estonia, ce a organizat cel putin 65 de lovituri in jumatate din Europa, in numai doi ani, marfa furata cifrindu-se la 40 de milioane de euro.


"Termitele" ataca prin subsoluri


Politia franceza a comparat banda "termitelor" cu celebrii banditi din anii "70. De citeva luni au luat in colimator depozitele subterane ale unor banci din zona Parisului. Sapa, foreaza, eludeaza paza si golesc "cavourile". Se folosesc de reteaua de canalizare, deschid derivatii cu ciocane pneumatice si se dovedesc bine informati privind obiectivele. De obicei, actioneaza la sfirsit de saptamina. La Casa de Economii din Montreuil (Seine-Saint-Denis) "termitele" au furat nu mai putin de 700 de casete de valori. In opinia presei, banda aminteste de incursiunile faimosului Albert Spaggiari, cel care a organizat in urma cu 30 de ani un jaf rasunator pe Coasta de Azur.


"Jucatorii" lovesc in cazinouri


"Jucatorii" sint bande distincte dar care au in comun obiectivele. La 6 martie, la Berlin, la un important turneu de pocker, o banda inarmata cu pistol si macete a pus mina pe tot ce a gasit pe mesele verzi: 230.000 de euro. La sfirsitul lui martie, scena a fost cazinoul din Basel, un complex de 360 de slot machine, 15 mese, 4 baruri, doua restaurante si un hotel. Un comando inarmat cu mitraliere si pistoale, care vorbea in franceza, a deschis focul i-a agresat pe cei prezenti, a pradat, apoi a fugit cu doua masini Audi de culoare argintie spre Franta. Martorii au mentionat cel putin 10 infractori, hotariti si foarte rapizi in miscarile lor. In noaptea de 3 spre 4 aprilie, cinci indivizi s-au prezentat in saloanele cazinoului Le Pharaon, din orasul francez Lyon. Au tinut sub amenintarea mitralierelor si pistoalelor circa 400 de persoane, pe care le-au obligat sa se culce la pamint. Au furat 30.000 de euro si au fugit. Timpul de actiune: trei minute. Politia se teme ca banda "jucatorilor" va trece curind din nou la actiune avind in vedere ca sistemul functioneaza si prezinta putine riscuri.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.