Internațional

South Park, cenzurat din cauza amenintarilor islamiste

Ziarul de Vrancea
23 apr 2010 563 vizualizări
Producatorii serialului de desene animate satiric "South Park" au cenzurat cuvintele profetului Mohamed, in episodul difuzat miercuri seara, in SUA, afisind un logo pe care scria "cenzurat" n militantii islamisti i-au amenintat cu moartea pe creatorii serialului de desene animate

Serialul "South Park", cunoscut pentru faptul ca a fortat intotdeauna limitele, trecind dincolo de prejudecatile sociale, a trezit minia islamistilor dupa ce substituit imaginea profetului Mohamed care purta un costum de urs cu una a lui Mos Craciun purtind acelasi costum. Nu a fost clar pentru telespectatori daca aceste modificari au fost facute pentru ca producatorii show-ului au primit o amenintare cu moartea din partea unei organizatii musulmane sau daca doar ironizau atentia acordata acestui subiect. O grupare musulmana americana, putin cunoscuta, Revolution Muslim, a publicat un mesaj pe site-ul sau in care ii avertiza pe creatorii serialul "South Park" "ca ceea ce fac ei este prostesc" si ca "probabil vor sfirsi ca Theo Van Gogh pentru difuzarea acestul show". Pe site era, de asemenea, afisata o fotografie a lui Van Gogh, un regizor olandez ucis in 2004 de un militant islamic, deoarece in unul din filmele sale a acuzat Islamul de violente impotriva femeilor. Totodata, pe site a mai fost publicat un link care ii redirectiona pe utilizatori catre o alta pagina web unde era publicat un material cu detalii despre o casa din Colorado, care, aparent, le apartine lui Parker si Stone.



Majoritatea musulmanilor considera reprezentarile jignitoare reprezentarile lui Mohamed


"South Park" are o intreaga istorie a comentariilor satirice la adresa celebritatilor, politicienilor si media. Cei doi producatori ai serialului lucreaza la un episod pina foarte aproape de ora difuzarii pentru a reactiona astfel la cele mai recente evenimente. In episodul de miercuri, Iisus era prezentat urmarind filme porno, iar Buddha, prizind cocaina. Liderul organizatiei Revolution Muslim, Abdullah Mohamed, in virsta de 30 de ani, a declarat ca mesajul publicat pe site nu este o amenintare. "Cum este acest mesaj o amenintare? Prezentarea unui studiu de caz cu ceea ce s-a intimplat unui individ care s-a purtat asemanator? Este doar un exemplu", a declarat Mohamed. Potrivit oficialilor americani, Guvernul federal rareori trimite in instanta astfel de cazuri. Primul amendament al Constitutiei americane protejeaza libertatea de expresie, desi acesta este un termen supus interpretarilor. Mohamed si-a descris organizatia ca fiind un mijloc de informare . La site-ul organizatiei lucreaza 20 de persoane. El a mai specificat ca grupul sau nu a indemnat pe nimeni sa se duca acasa la Parker si Stone si sa comita acte de violenta. "South Park", serialul de desene animate destinat adultilor si care prezinta aventurile unui grup de copii dintr-o statiune montana din statul american Colorado, a generat numeroase controverse de la debutul sau, prin parodierea celebritatilor, politicienilor, clericilor, casatoriei intre homosexuali si a unor lideri politici, precum Saddam Hussein si Vladimir Putin. "South Park" a devenit renumit pentru atacarea deschisa, provocatoare si fara menajamente a subiectelor controversate, cum ar fi avortul, homosexualitatea, violenta si sexul in mass-media, religia, dar si pentru abordarea subiectelor la ordinea zilei in jurnalele de stiri: razboiul din Irak, alegerile prezidentiale din 2000 si 2004, inundatiile din New Orleans din 2005 sau, mai recent, decesul lui Michael Jackson si reteaua Facebook.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.