Internațional

Internetul, un instrument util pentru regimurile autoritare

Ziarul de Vrancea
16 apr 2010 735 vizualizări
Internetul, care este considerat un instrument pentru destabilizarea dictaturilor, este folosit, de asemenea, ca un mijloc excelent de control de catre aceste regimuri autoritare, considera bloggeri

Revoltele populare din ultimii ani din Ucraina, Republica Moldova, Myanmar si Iran au avut loc datorita Internetului care a facilitat o mobilizare rapida a manifestantilor sau difuzarea de informatii despre reprimari. Daca "Internetul este, fara indoiala, un fenomen fara precedent, acesta nu a abolit tot ce am invatat din stiinte politice, sociologie si istorie", a afirmat jurnalistul si bloggerul Evgheni Morozov in timpul unei prezentari realizate in cadrul reuniunii Re:publica 2010, la care participa peste 2.000 de bloggeri din 30 de tari. "Toate intrebarile care se pun in democratiile noastre despre Internet, trebuie sa se puna de asemenea intr-un context autoritar", a continuat el, explicind ca tot continutul care este publicat pe Internet este folosit de autoritatile aflate la putere pentru a-si consolida autoritatea. "Prietenii vostri de pe siteul FaceBook cei care va urmaresc si carora le urmariti mesajele publicate pe Twitter, grupurile de discutii la care sinteti abonati, fotografiile cu manifestanti pe care le publicati pe Internet", toate aceste elemente sint surse de informatii. "Internetul este o arma cu doua taisuri. Anumite Guverne au armate de functionari responsabili cu supravegherea Internetului", afirma un blogger din Bahrein, Almira al Hussaini. "Fiecare blocare a site-urilor, fiecare arestare este folosita pentru a creea o cultura a fricii", a adaugat ea. Scopul este de a-i descuraja pe disidenti . "Ceea ce este mai important decit cenzura, este amploare pe care o ia autocenzura", confirma un jurnalist si blogger chinez, Michael Anti.


Iluziile internetului


Internetul ofera de asemenea canale de comunicare regimurilor autoritate sau unor grupari care vor sa se bucure de libertate. "Nu exista numai democrati care se opun dictaturilor, ci si alte forte politice cu propriile lor obiective", precizeaza Morozov.

Forumurile sau blogurile devin mijloace mult mai discrete de a face nimic altceva decit propaganda deoarece "un blogger anonim va fi mereu mai credibil decit (publicatia) Pravda" locala, explica jurnalistul de origine belarusa. Organizatii precum Fratii musulmani sint foarte active si foarte organizate pentru a interveni pe Internet, sustine al Hussaini. Dar Evgheni Morovoz evidentiaza trei pericole legate in principal de Internet. Primul este iluzia ca oricine poate declansa o revolutie, desi "nu toata lumea poate deveni (un) Lenin". Al doilea este ca instantaneitatea schimburilor de informatii pe Internet face ca miscarile care apeleaza la acest mijloc de comunicare sa fie adesea superficiale intrucit "se concentreaza prea mult asupra rezultatelor pe termen scurt si nu asupra schimbarilor pe termen lung", ceea ce explica rezultatele acestor insurectii. Ultimul pericol este, potrivit acestuia, ca activismul virtual sa inlocuiasca actiunile realizate in realitate.



Silviu Ionescu: Daca m-ar judeca in Singapore, m-ar spinzura



"Stiam ca sint in pericol in Singapore, dar nu m-am gindit niciodata ca autoritatile de acolo vor merge atit de departe. Ministerul de Externe si Parchetul din Romania mi-au confirmat existenta acelui mandat de arestare emis pe numele meu", declara Ionescu.

El precizeaza ca, atit timp cit a fost la post, a trimis in tara, catre Guvernul Romaniei, "foarte multe materiale sensibile despre ce se intimpla in Singapore" - informari de serviciu, cu caracter strict secret, despre care va vorbi doar "atunci cind va fi cazul". "Ma refer la un eventual proces... In spatele usilor inchise voi putea vorbi si despre partea politica", adauga el. Intrebat ce legatura este intre munca sa si accident, Silviu Ionescu raspunde: "Sistemul nostru de transmisie nu este foarte sigur, iar acele materiale au fost interceptate. M-au pindit si m-au asteptat la cotitura. I-am deranjat ca aratam lumii adevarul... Guvernul din Singapore mi-a inscenat totul. Mi-au mai «fabricat» o data un accident. Nu mai suportam sa stau acolo... De un an voiam sa plec... Am cerut ministrului de Externe Diaconescu sa ma mute oriunde, chiar si in Republica Moldova, tara de care fuge toata lumea, din cauza inscenarilor... Eram in asteptare".


"Avocatul m-a sunat si mi-a dat vestea «cea mare». Nu ma ascund in spatele imunitatii, dar ceea ce au facut singaporezii este incredibil. Au incalcat Conventia de la Viena , de care, probabil, nici n-au auzit", adauga Ionescu. Silviu Ionescu precizeaza ca nu va iesi din tara pina nu anuleaza mandatul de arestare. "Mi-e frica sa nu fiu arestat pe cine stie ce aeroport si facut pachet pentru Singapore. Acum, am realizat ca Guvernul de la Singapore, condus de un ministru-mentor, un om de 87 de ani, nu are nici un fel de respect fata de lege. O sa cer despagubiri morale, psihice, iar banii pe care o sa-i cistig nu o sa-i donez", mai declara el. In legatura cu faptul ca in Singapore este acuzat de comiterea a 13 infractiuni, Ionescu declara: "La noi sint trei, la ei sint 13, dar pot sa fie, foarte bine, si o suta. Habar nu am cum au ajuns ei la atitea acuzatii. Nu au nici o proba. Au doar niste martori care se contrazic in declaratii. Ei vor sa ma acuze nu numai ca eu am produs accidentul, ci si ca eram beat la volan. Daca m-ar judeca in Singapore, m-ar spinzura. Din cite stiu, pentru accident produs sub influenta bauturilor alcoolice, in Singapore te condamna la moarte prin spinzurare". Silviu Ionescu sustine ca este "ingrozit" ca va fi "asasinat din razbunare". "Daca scap cu bine din toata nebunia asta, ma voi autosuspenda o perioada. Sa dispar, sa-mi vad de sanatate", spune el in final. Ministerul Afacerilor Externe din Singapore a cerut ieri Guvernului Romaniei, intr-un comunicat, fie sa-l convinga pe Silviu Ionescu sa revina in Singapore pentru a fi judecat, fie, daca nu este posibil acest lucru, sa-l cerceteze si sa-l acuze pe acesta in baza legislatiei romane.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 17 ore, 2 secunde
hehehe, ti s-a urat cu binele la frecat pisoiul in diplomatie, nu???nu esti in stare sa vorbesti corect romaneste, dapoi sa mai si faci note si rapoarte secrete despre diverse.............esti un citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.