Internațional

Presa publica discursul pe care Kaczynski nu a mai apucat sa il rosteasca

Ziarul de Vrancea
13 apr 2010 580 vizualizări
Sa lasam rana Katyn sa se vindece si sa se cicatrizeze in sfirsit

Presedintele polonez Lech Kaczynski urma sa vorbeasca la comemorarea masacrului din Katyn despre responsabilitatea lui Stalin si sa ceara desecretizarea tuturor arhivelor ruse pe aceasta tema.


Rzeczpospolita publica discursul pe care presedintele urma sa il sustina la comemorarea masacrului, la Katyn. "Doamnelor si domnilor reprezentanti ai familiilor victimelor din Katyn! Doamnelor si domnilor, in aprilie 1940, mai mult de 21.000 de prizonieri polonezi din lagarele de concentrare si inchisorile NKVD au fost ucisi. Acest genocid a fost comis din vointa lui Stalin, aflat la conducerea URSS. Alianta celui de al Treilea Reich, Pactul Molotov-Ribbentrop si agresiunea impotriva Poloniei la 17 septembrie 1939 si-au avut punctul culminant in acest masacru socant din Katyn. Nu numai in padurile din Katyn, ci si in Tver, Harkov si alte locuri cunoscute sau necunoscute inca au fost ucisi cetatenii celei de a Doua Republici, oamenii care formau baza statului nostru, care erau in serviciul patriei mama. In acelasi timp, mii de civili, familiile celor ucisi, au fost exilati in adincimile Uniunii Sovietice, unde au urmat drumul suferintei de nedescris a Golgotei polonezilor". "Cea mai tragica oprire a fost cea din Katyn. Ofiteri polonezi, preoti, oficiali, politisti, graniceri si ofitieri din penitenciare au fost ucisi fara proces si sentinta. Au fost victimele unui razboi de nedescris. Au fost ucisi incalcindu-se legile si conventiile lumii civilizate. Le-a fost calcata in picioare demnitatea lor de soldati, polonezi si oameni. Gropi ale mortii au ascuns trupurile celor ucisi si adevarul despre aceasta crima. Lumea nu trebuia sa afle niciodata. Familiile victimelor nu au avut dreptul de a jeli in public, de a comemora. Pamintul a acoperit urmele crimei, iar minciuna trebuia sa o stearga din memoria umanitatii".


"Noi, polonezii, apreciem actiunile rusilor din ultimii ani"


"Ascunderea adevarului despre Katyn - efectul deciziei celor care au comis crima - a devenit una dintre pietrele de temelie ale politicii in Polonia comunista. Polonia s-a cladit pe minciuna, erau vremuri cind amintirea si adevarul despre Katyn au avut de platit un pret mare. Insa rudele celor ucisi si altii, oameni curajosi, s-au dedicat amintirii, au aparat-o si au predat-o generatiilor urmatoare de polonezi. Tuturor, dar mai ales familiilor victimelor din Katyn, li se datoreaza respect si recunostinta". "Katyn a devenit o rana dureroasa a istoriei Poloniei, dar, timp de multe decenii, a otravit si relatiile dintre polonezi si rusi. Sa lasam acum rana Katyn sa se vindece deplin. Suntem deja pe acest drum. Noi, polonezii, apreciem actiunile rusilor din ultimii ani. In acest mod, trebuie sa mergem inainte, fara sa ne oprim sau sa dam inapoi". "Toate circumstantele masacrului din Katyn trebuie analizate deplin si explicate. Este important sa se confirme si legal ca au fost victime nevinovate si deci sa fie desecretizate toate documentele referitoare la aceasta crima. Cerem aceste actiuni in primul rind in amintirea victimelor si pentru respectarea suferintei familiilor lor". "Trebuie sa aducem un omagiu impreuna celor ucisi si sa ne rugam pentru ei. Glorie eroilor! Onoare amintirii lor!".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.