Internațional

Actele practice vor fi arhivate si de firmele private

Ziarul de Vrancea
8 apr 2010 549 vizualizări
u Arhivele Nationale nu mai au angajati, bani si spatiu, sustine purtatorul de cuvint al Guvernului Documentele cu valoare practica

, folosite la eliberarea de adeverinte si certificate, vor putea fi pastrate in arhiva si de firme care presteaza servicii arhivistice, in baza unei decizii adoptate, ieri, de Guvern, pe considerentul ca Arhivele Nationale nu mai dispun de spatiu, personal si bani. Purtatorul de cuvint al Guvernului, Ioana Muntean, a anuntat ca Executivul a modificat Legea arhivelor nationale, astfel incit activitatea de arhivare doar pentru documentele cu valoare practica sa poata fi facuta de operatori economici care presteaza servicii arhivistice. Ea a afirmat ca aceasta modificare este necesara pentru a facilita accesul populatiei la unele documente cu valoare practica si pentru a permite eliberarea documentelor in cit mai scurt timp. Potrivit sursei citate, din aceasta categorie de documente cele mai multe solicitari venite din partea cetatenilor vizeaza eliberarea de adeverinte care sa ateste vechimea in munca, in special de la firme care s-au desfiintat sau sint in lichidare. Oficialul guvernamental a aratat ca, in prezent, eliberarea acestor adeverinte poate dura destul de mult, uneori fiind chiar imposibila, atit din cauza deficitului de spatiu de depozitare si a personalului insuficient incadrat la Arhivele Nationale, precum si din cauza lipsei de fonduri necesare desfasurarii acestor activitati. Decizia Guvernului este valabila pentru documentele care inca nu au fost preluate de nicio institutie, precum si pentru documentele cu valoare practica ce vor fi redactate in viitor. Actul normativ adoptat de Guvern precizeaza de asemenea ca, in cazul desfiintarii unor asemenea institutii publice sau private fara ca activitatea acestora sa fie continuata, documentele cu valoare istorica se preiau de Arhivele Nationale sau de serviciile judetene ale Arhivelor Nationale. Documentele cu valoare practica in baza carora sint eliberate copii, certificate si extrase privind drepturile referitoare la stagiile de cotizare la asigurarile sociale ale cetatenilor se predau operatorilor economici autorizati. Autorizarea firmelor ca prestatori de servicii arhivistice va fi efectuata de catre Arhivele Nationale sau de serviciile judetene ale Arhivelor Nationale. Autorizatia de functionare este eliberata contra cost daca sint indeplinite cumulativ mai multe conditii referitoare la competenta profesionala, baza materiala, existenta unui fond destinat acoperirii cheltuielilor ocazionate de transferul documentelor detinute in caz de incetare a activitatii si a unor reglementari interne de practica arhivistica.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.