Internațional

Un an de la manifestatiile din Chisinau: un suspect retinut si comemorari in 30 de orase

Ziarul de Vrancea
7 apr 2010 623 vizualizări
Nici pina astazi nu se cunosc ucigasii celor patru victime

Victimele protestelor de la 7 aprilie 2009 vor fi comemorate astazi in cel putin 30 de orase din Romania si Republica Moldova. Actiunea este organizata de grupul "Noii Golani" si "Basarabia Spirit Romanesc", care cheama oamenii sa vina pentru a aprinde luminari in memoria victimelor torturilor. Pavel Munteanu, responsabil pentru organizarea evenimentului la Chisinau, a declarat pentru Agerpres ca tinerii se vor organiza in Piata Marii Adunari Nationale din centrul orasului, unde vor aprinde cite o luminare si vor depune flori pe locul unde se presupune ca a fost omorit Valeriu Boboc, despre care se crede ca a fost ucis de politie. Actiuni similare vor fi organizate in cinci localitati din Republica Moldova si 25 din Romania.

La Chisinau si la Balti actiunile respective vor incepe de la ora 18.00, iar in celelalte orase de la 20.00. La 7 aprilie 2009, citeva zeci de mii de tineri, potrivit politiei, s-au adunat in Piata Marii Adunari Nationale, dar in scurt timp, mitingul pasnic a degenerat in violente. O parte dintre participanti au atacat sediile Presedintiei si Parlamentului, i-au atacat cu pietre pe politisti, iar ulterior, Parlamentul a fost devastat, unele birouri au fost incendiate, iar politia practic nu a opus rezistenta.

Politia a intervenit in forta abia noaptea, cind in centrul Chisinaului mai erau citeva zeci de persoane. Sindicatul politistilor moldoveni a prezentat, ieri, noi imagini privind evenimentele care au precedat retinerea tinerilor in Piata Marii Adunari Nationale de catre fortele de ordine, in care se vede clar cum acestia comiteau acte de vandalism. Incidentele au fost filmate cu aproximativ 30 de minute inainte de interventia politiei, iar imaginile au fost surprinse de un amator.


A fost prins presupusul asasin al lui Valeriu Boboc


Un tinar a decedat in noaptea protestelor, iar o expertiza internationala a stabilit ca Valeriu Boboc, de 23 de ani, a decedat in urma unor lovituri in regiunea gitului si inimii, posibil cu patul armei. Aceasta desi procuratura anunta ca tinarul s-a intoxicat cu o substanta necunoscuta. Presa de la Chisinau a scris ca inca cel putin trei tineri ar fi fost omoriti de politie, care a musamalizat cazurile.

Procuratura generala a anuntat ieri ca a retinut o persoana suspectata de uciderea tinarului Valeriu Boboc in noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, in timpul protestelor postelectorale din capitala Republicii Moldova. Potrivit comunicatului Procuraturii, barbatul este colaborator al Comisariatului General de Politie al Capitalei, dar numele lui nu a fost dat publicitatii.


Ultimele zvicniri ale comunistilor


Potrivit datelor oficiale, in urma evenimentelor din 7 aprilie au fost retinute circa 300 de persoane, iar pe adresa procuraturii au venit peste 100 de plingeri in care politia este acuzata de tortura. Potrivit sindicatului politistilor, 275 de angajati ai politiei au avut de suferit, la 7 aprilie, in urma altercatiilor cu protestatarii.

Presedintele de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a acuzat opozitia si Romania de organizarea unei tentative de "lovitura de stat". în aceeasi zi, Chisinaul l-a expulzat pe ambasadorul Romaniei, Filip Teodorescu, si a introdus regimul de vize pentru romani.

Pe de alta parte, liderii opozitiei i-au acuzat pe comunisti de infiltrarea unor provocatori in rindul tinerilor pentru a instiga la violente si a distrage astfel atentia de la fraudarea alegerilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.