Internațional

The Economist despre ofensiva cuceritoare a Moldovei

Ziarul de Vrancea
2 apr 2010 479 vizualizări
In pofida unui "conflict inghetat" cu separatistii prorusi din Transnistria si dupa indepartarea fostului regim comunist, care in opinia publicatiei a fost mai degraba unul de "capitalism de cumetrie", noua coalitie prooccidentala, ai carei ministri tineri contrasteaza puternic cu cei ai regimului anterior, a ameliorat relatiile cu Romania si au "lansat o ofensiva de cucerire" a Occidentului

Acest "nou lot" a obtinut, in cadrul unei recente conferinte a donatorilor, angajamente in valoare totala de 1,9 miliarde euro, jumatate ca fonduri nerambursabile si restul ca imprumuturi, dar si o promisiune din partea Chinei privind un imprumut in valoare de un miliard de dolari pentru infrastructura. De asemenea, Fondul Monetar International (FMI) a aprobat politicile economice ale Guvernului. Cel mai important lucru pentru moldoveni, potrivit publicatiei, este posibilitatea de a calatori in Europa, sute de mii dintre acestia muncind in strainatate, majoritatea ilegal, si "tinind Republica Moldova pe linia de plutire cu banii trimisi". Acest lucru a devenit mai dificil in urma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, iar intentia acesteia de a adera la spatiul Schengen in 2011 va crea moldovenilor si mai multe probleme, apreciaza The Economist.

Atragerea occidentalilor inseamna, insa, aplicarea unor reforme, "nu doar a vorbi despre ele", afirma publicatia, adaugind ca oficialii moldoveni iau ca modele Estonia si Georgia. "Un semn privind aceasta intentie ar fi liberalizarea aviatiei, permitind companiilor aeriene cu buget redus sa efectueze curse la Chisinau", un lucru nepopular pentru compania nationala Air Moldova, dar apreciat de pasageri. Cea mai mare schimbare dupa venirea la putere a noului regim, in opinia publicatiei, este libertatea presei, restrictionata de guvernarea anterioara, in Republica Moldova operind doua noi televiziuni si urmind ca televiziunea romana sa revina in curind. Reformarea birocratiei de tip sovietic, corupta, mai are de asteptat, la fel ca statul de drept, conchide publicatia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.