Internațional

Intilnire Netanyanhu-Obama cu scintei

Ziarul de Vrancea
25 mar 2010 526 vizualizări
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ridicat marti tonul in legatura cu Ierusalimul, aparent fara a lua foarte mult in calcul nemultumirea preşedintelui Barack Obama, care l-a primit la Casa Alba.

Netanyahu nu a parasit reºedinta prezidentiala imediat dupa intilnire, care a durat 90 de minute, potrivit unui oficial american. "Daca americanii sustin cererile nerezonabile prezentate de palestinieni, privind inghetarea constructiilor in Ierusalim, procesul politic risca sa fie blocat timp de un an", a declarat premierul israelian cu citeva ore inainte de intilnirea cu liderul principalului aliat al tarii sale. Iar in timp ce a avut loc reuniunea, presa israeliana a anuntat ca administratia Ierusalimului a aprobat constructia a 20 de locuinte pe locul unui hotel palestinian din Ierusalimul de Est. Daca va fi confirmat, acest anunt se va dovedi un ecou al incidentului care a declanºat, in urma cu doua saptamini, criza actuala dintre Israel ºi Statele Unite: anuntarea construirii a 1.600 de noi locuinte in Ierusalimul de Est, in plina vizita a vicepreºedintelui american Joe Biden. Washingtonul a condamnat ferm initiativa, subliniind ca nu este numai nefasta pentru pace, dar ºi pentru credibilitatea eforturilor americane de a reciºtiga increderea lumii arabe ºi izolarea Iranului. Inainte de a merge la Washington, Netanyahu a facut o serie de gesturi de bunavointa, dar a refuzat sa discute despre Ierusalim. "Poporul evreu a construit Ierusalimul in urma cu 3.000 de ani ºi poporul evreu construieºte Ierusalimul astazi. Ierusalimul nu este o colonie. Este capitala noastra", a declarat premierul la congresul anual al principalului grup de sustinere a Israelului din Statele Unite.

Autoritatea palestiniana a apreciat marti ca aceste declaratii ameninta eforturile americane de relansare a procesului de pace. Israelul a cucerit Ierusalimul de Est in timpul Razboiului de ºase zile din 1967, dar anexarea acestuia nu este recunoscuta de comunitatea internationala, Palestinienii vor sa fac din aceasta parte a oraºului viitoarea lor capitala.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.