Internațional

Biserica Catolica, zguduita de scandaluri uriase de pedofilie

Ziarul de Vrancea
18 mar 2010 722 vizualizări
Dupa Germania, scandalurile de pedofilie din Biserica Catolica au cuprins cea mai mare tara catolica din lume, Brazilia, unde Vaticanul a recunoscut existenta unor acuzatii impotriva preotilor pentru abuzuri sexuale.

Cazurile de podofilie au fost dezvaluite de imagini filmate cu camera ascunsa de una dintre victime, care il infatiseaza pe parintele Luiz Marques Barbosa, in virsta de 82 de ani, in timpul unei felatii facute de un copil din cor in fata altarului, in statul Alagoas, in nord-estul Braziliei, la circa 2.500 de kilometri de Sao Paulo. Difuzarea acestei inregistrari video, saptamina trecuta, in cadrul unui program televizat pe postul SBT, a generat un scandal in tara cu peste 190 de milioane de locuitori, din care 74% se declara catolici. Dupa prezentarea relatiei sexuale, camera realizeaza un prim-plan cu figura preotului, care intreaba: "Cine este acolo? Cine este?". Reportajul a difuzat inclusiv declaratiile a trei fosti membri ai corului, care au povestit despre abuzurile la care au fost supusi de trei preoti din orasul Arapiraca, situat la 120 de kilometri de Maceio, capitala statului Alagoas, intre care se numara si parintele Marques Barbosa. "Incepea prin a ma atinge si a ma saruta (...), ceea ce imi producea greata. Incepea sa ma dezbrace si sa se dezbrace si pe el", povesteste tinarul identificat drept "Fabiano", referindu-se la Marques Barbosa. Tinarul, in virsta de 20 de ani, care avea 12 ani cind era membru al corului, subliniaza ca a fost obligat sa aiba raporturi sexuale cu acest preot "de nenumarate ori".


Brazilia este socata


Imaginile, filmate in ianuarie 2009, pot fi vizionate pe site-ul www.sbt.com.br si circula inclusiv pe YouTube, potrivit site-ului de Internet Alagoas 24h. Acestea sint si de vinzare pe strazile din Maceio, potrivit aceleiasi surse. Purtatorul de cuvint al Vaticanului, Federico Lombardi, a recunoscut marti existenta unor acuzatii de abuzuri sexuale. Unul dintre preoti "a fost demis din parohia sa si este acuzat de justitia civila", a declarat el. Faptele care le sint reprosate altor doi, suspendati din functie, sint "in curs de examinare", a adaugat el. El a recunoscut, de asemenea, ca doi dintre cei trei clerici denuntati aveau titlul onorific de Monsenior. Cazul a socat populatia locala din Brazilia. Episcopul diocezei Penedo (de care depinde Arapiraca), Monseniorul Valerio Breda, a decis sa ii elibereze din functiile lor ecleziastice pe cei trei clerici, Luiz Marques Barbosa, Edilson Duarte si Raimundo Gomes, imediat dupa prezentarea denunturilor. "Condamnam total si cu inima frinta de rusine si tristete faptele, chiar daca acestea nu sint inca dovedite", afirma Breda intr-un comunicat oficial. Pentru a nu incurca anchetele politiei, "preotii mentionati vor fi inlaturati din functiile lor ecleziastice ca masura de precautie" continua episcopul. Ministerul Public din Alagoas a cerut deschiderea unei anchete in timp ce comisarul care se ocupa de ancheta, Barbara Arraes, a calificat situatia drept "grava". "Acest lucru lasa sechele asupra tinerilor, este grav la nivel psihologic", a declarat ea. Ancheta ar trebui sa se incheie in 30 de zile, a precizat ea, in timp ce in prezent sint interogati fostii membri ai corului si preotii.



Un episcop german acuza Biserica Catolica de "disimularea" cazurilor de pedofilie


Episcopul german responsabil cu elucidarea scandalului abuzurilor sexuale comise asupra minorilor de catre preoti in Germania, a acuzat Biserica Catolica, in editia electronica a cotidianului regional Rhein Zeitung, ca a "ascuns" aceste acte. "Potrivit informatiilor noastre, a avut loc o disimulare", a recunoscut episcopul din orasul Trier, Stephan Ackerman. "Acolo unde nu a existat vointa de clarificare si unde autorii abuzurilor au fost doar mutati, trebuie sa recunoastem ca au fost ascunse o serie de cazuri", a afirmat el.

"In cadrul discutiilor din ultimele zile, am inteles ca ne indreptam mult atentia asupra protejarii autorilor" abuzurilor, a adaugat episcopul, desemnat la sfirsitul lui februarie de conferinta episcopala germana sa solutioneze aceste cazuri care afecteaza Biserica Catolica germana de la sfirsitul lui ianuarie. De la sfirsitul lui ianuarie, dezvaluiri privind abuzurile sexuale comise in urma cu zeci de ani in institutiile catolice sint facute aproape zilnic in Germania, tara din care provine Papa Benedict al XVI-lea. Papa Benedict al XVI-lea, acuzat vineri ca a permis in 1980, cind era arhiepiscop de Munchen, mutarea in dioceza sa a unui preot acuzat de pedofilie, a declarat ca "sprijina" actiunea Bisericii Catolice pentru a elucida aceste cazuri.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.