Internațional

Israelul se afla în pragul celei de-a treia Intifade

Ziarul de Vrancea
17 mar 2010 624 vizualizări
Manifestatii de amploare au loc în Gaza pentru "apararea Ierusalimului", la apelul miscarii islamiste Hamas n israelienii considera ca este un caz fara precedent de incitare la ura interetnica

Mii de palestinieni au iesit ieri in strada in Fisia Gaza, unde miscarea islamista Hamas a cerut decretarea unei "zile a miniei", pentru a denunta inaugurarea unei sinagogi in Orasul Vechi din Ierusalim. "Trebuie create planuri pentru a raspunde proiectelor sioniste. Trebuie sa fie programate actiuni pe termen lung, sa nu fie temporare si sa nu reprezinte doar o rabufnire de furie pentru ca apoi sa se opreasca", a declarat Moussa Abou Marzouq, adjunctul sefului biroului politic al Hamas, pentru postul Al-Jazeera. "Intifada (miscarea de rezistenta - n.r.) trebuie sa beneficieze de participarea intregii societati israeliene. Fiecare palestinian trebuie sa se ridice impotriva fortelor de ocupatie" israeliene, a declarat el in acest interviu acordat de la Damasc, unde este stabilit.

La rindul lor, serviciile secrete ale statului evreu acuza Hamas de incitare la ura si de tentativa de declansa o noua Intifada. Pe fondul tulburarilor ce dureaza de doua saptamini, mass-media controlate de Hamas si o parte din liderii Fatah, oponenti ai presedintelui Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, incita continuu populatia palestiniana la noi ciocniri cu israelienii. Expertii sustin ca este un caz fara precedent de incitare la ura interetnica. Potrivit acestora, situatia este foarte asemanatoare cu cea din 2000, dinaintea declansarii celei de-a doua Intifade.

în septembrie 2000, o vizita a liderului dreptei israeliene de la acea vreme, Ariel Sharon, pe Esplanada Moscheilor, cel de al treilea loc sfint al islamului, in Vechiul Ierusalim, a fost cea care a declansat a doua Intifada, intitulata "Intifada al-Aqsa".

Prima Intifada a izbucnit in 1987, prin violente in teritoriile palestiniene ocupate, si s-a incheiat in mod oficial in 1993, prin semnarea Acordurilor de la Oslo privind autonomia palestiniana.

Mii de persoane au iesit pe strazi, in Fisia Gaza, pentru a protesta fata de inaugurarea, luni, a sinagogii Hurva, in cartierul evreiesc din Vechiul Ierusalim, perceputa ca o noua provocare israeliana. Manifestantii, majoritatea studenti, au denuntat totodata continuarea colonizarii in Ierusalimul de Est, unde tineri palestinieni s-au angajat in confruntari cu politisti.

Sinagoga Hurva ("ruina" in ebraica), unul dintre lacasurile de cult importante ale evreilor din teritoriile palestiniene inainte de crearea statului evreu in 1948, a fost reconstruita complet, la 62 de ani dupa ce a fost distrusa de iordanieni in timpul primului razboi israeliano-arab.

Hamas afirma ca reconstructia acesteia este un prim pas in vederea construirii celui de-al "treilea Templu" evreiesc pe ruinele Esplanadei Moscheilor. Esplanada, numita Muntele Templului de evrei, este cel mai sfint loc al iudaismului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.