Internațional

Romania ar putea deveni un mare depozit pentru droguri

Ziarul de Vrancea
3 mar 2010 660 vizualizări
Romania nu este o sursa majora de narcotice, insa ramine o importanta tara de tranzit pentru drogurile care circula pe ruta Balcanilor de Nord, se arata in Raportul Departamentului de Stat al SUA pentru 2009 pe tema traficului de droguri.

Drogurile care tranziteaza Romania sint opium, morfina si heroina, care vin dinspre Afganistan si sint transportate catre Europa Centrala si de Vest. Drogurile sintetice si precursorii merg dinspre Vest catre Est, prin Turcia si Orientul Mijlociu, tot catre Afganistan, pentru rafinarea opiumului si transformarea lui in heroina. Consumul de droguri in Romania anului 2009 a ramas la cote similare anilor precedenti, o crestere fiind observata in ceea ce priveste consumul unor produse farmaceutice ne-controlate, in special de catre tineri. A crescut insa traficul de precursori si substante chimice destinate productiei de droguri in tarile din estul Romaniei. Autorii documentului vorbesc si despre cantitati de ecstasy, "stocate temporar in Romania", care ar urma sa ajunga in SUA si Canada. Autoritatile de la Bucuresti estimeaza ca 80 la suta din drogurile care intra in Romania au ca destinatie tari din Europa de Vest. Se crede ca heroina, ecstasy si alte droguri sint stocate in cantitati mari in Romania, asteptind sa fie transportate mai departe. Romania devine constant un loc de depozitare pentru cantitati mari de heroina adusa din Afganistan prin Iran, Turcia si Bulgaria si care ar urma sa plece mai departe catre Europa Centrala si de Vest pe ruta Balcanilor de Sud. In timp ce Romania nu este o sursa majora de productie si cultivare de droguri, poate fi considerata o sursa pentru amfetamine. Un trend crescator il are si folosirea Romaniei ca punct de transfer pentru cocaina provenind din America de Sud si destinata Europei de Vest, lucru observat dupa capturarea unei cantitati-record de cocaina din Brazilia la inceputul anului 2009. Si organizatiile africane care se ocupa cu traficul de hasis ar putea folosi Romania ca punct de transfer pentru drogurile destinate pietelor vest-europene, se mai arata in documentul citat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.