Internațional

Bulgaria da semne de nervozitate: UE si SUA sprijina Nabucco doar pe hirtie

Ziarul de Vrancea
3 mar 2010 579 vizualizări
Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat ieri, la Sofia, ca Uniunea Europeana si Statele Unite sustin proiectul gazoductului Nabucco "doar pe hirtie" si nu fac suficiente eforturi pentru a-l realiza si a reduce dependenta "reala" a UE de gazele importate din Rusia

Boiko Borisov a afirmat ca Bulgaria a obtinut deja finantarea necesara tronsonului local al Nabucco si este pregatita sa inceapa lucrarile de constructie a gazoductului, insa "Bruxellesul nu face progrese". "Toate tarile din Europa de Vest, alaturi de Statele Unite (..) au facut proiectul o prioritate. Ceea ce vad eu insa este ca proiectul este o prioritate doar in cuvinte. Am pus deoparte banii necesari si putem incepe chiar de miine constructia. Statele Unite si Uniunea Europeana trebuie sa arate clar de ce proiectul este inca la punctul zero", a spus premierul bulgar, care gazduieste la Sofia un summit pe teme energetice. Proiectul Nabucco vizeaza transportul direct de gaze naturale extrase din regiunea Caspica si Asia Centrala catre statele Uniunii Europene, pentru a reduce dependenta Europei de gazele importate din Rusia, care asigura in prezent circa 25% din necesarul blocului comunitar. Gazoductul ar urma, conform proiectului, sa parcurga 3.300 de kilometri, tranzitind Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria catre un hub de gaze naturale din Austria. Costurile investitiei sint estimate la 7,9 miliarde de euro, iar proiectul este dezvoltat de consortiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Medias (TGN), OMV Austria (actionarul majoritar al Petrom - SNP), MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia si RWE Germania.

Cea mai dificila problema intimpinata de proiect este asigurarea contractelor de furnizare de gaze naturale de la producatorii din regiunile amintite. Desi UE, tarile de tranzit si companiile implicate in proiect au purtat discutii pe aceasta tema cu oficiali din Irak, Azerbaijan sau Turkmenistan, fiind analizat chiar si Iranul drept posibil furnizor, consortiul nu a incheiat inca niciun contract concret. Unii analisti considera ca proiectul ar putea sa nu fie realizat niciodata, in lipsa unor contracte de furnizare, noteaza Reuters.

Seful consortiului Nabucco, Reinhard Mitschek, prezent la Sofia, a declarat pentru



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.