Internațional

Astronomii au descoperit cele mai vechi stele din Univers

Ziarul de Vrancea
26 feb 2010 509 vizualizări
Observarea lor a fost facuta cu ajutorul unui urias telescop amplasat intr-un desert din Chile

Astronomii de la Observatorul Austral European (ESO) au descoperit cele mai vechi stele din afara Caii Lactee, cu ajutorul unui telescop urias instalat in Chile, aceasta descoperire fiind considerata fundamentala pentru intelegerea felului in care s-a format universul. Acest telescop urias - Very Large Telescope (VLT) - cu un diametru de 8,2 metri, instalat in desertul Atacama, la o distanta de 1.200 de kilometri de Santiago de Chile, a permis observarea "celor mai vechi stele din mediul nostru galactic, aceste informatii fiind cruciale pentru a intelege mai bine aparitia primelor stele din Univers", au declarat cercetatorii ESO.

Potrivit oamenilor de stiinta, aceste stele "primitive", denumite si "stele extrem de sarace in metal", s-au format imediat dupa Big Bang, marea explozie care a dat nastere Universului in urma cu 13,7 miliarde de ani. Pina acum, aceste stele erau foarte greu de observat, insa o noua tehnica le-a permis astronomilor europeni sa "descopere stelele primitive ascunse printre toate celelalte stele comune", a explicat Else Starkenburg, principalul autor al studiului.

ESO, principala organizatie astronomica interguvernamentala din Europa, beneficiaza de sprijinul oferit de 14 tari. ESO va construi, incepind din 2011, urmatorul telescop urias european (E-ELT), anuntat ca fiind "ochiul cel mai puternic" ce va scruta universul, lentila obiectivului sau avind un diametru fara precedent, de 42 de metri. Situl Armazones, amplasat tot in desertul din nordul statului Chile, se afla in concurenta directa cu arhipelagul insulelor Canare (Spania) pentru a primi telescopul E-ELT.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.