Internațional

Zi de doliu in Portugalia. Numarul mortilor in Madeira a crescut la 42

Ziarul de Vrancea
23 feb 2010 599 vizualizări
n peste 340 de romăni locuiesc în insula devastata de torente de noroi si alunecari de teren, dar deocamdata nu sint informatii despre eventuale victime

Peste 340 de romani locuiesc pe insula Madeira, grav afectata de intemperii, a declarat, ieri, consulul Romaniei la Lisabona, Cristian Moraru, el adaugind ca deocamdata nu sint informatii privind eventuali morti sau raniti printre acestia. "Nu avem deocamdata informatii despre vreun deces sau despre vreun ranit din rindurile romanilor", a spus Moraru. El a atras insa atentia ca foarte multe dintre cadavre nu au fost inca identificate sau recuperate de pe teren. De altfel, consulul spune ca numarul victimelor va creste cu siguranta, ca si bilantul ranitilor.

"Noi avem in Madeira circa 340 de romani, potrivit unor statistici din 2008, care sint cele mai recente", a spus consulul. El a explicat ca zonele cel mai afectate din insula au fost cele locuite de persoane foarte instarite, iar romanii nu figureaza in general printre acestea.

Consulul a mai spus ca pastreaza permanent contactul cu autoritatile locale si ca pina in acest moment misiunea diplomatica n-a primit nici o solicitare de sprijin din partea vreunui roman. De altfel, potrivit consulului a fost constituit un centru pentru persoanele din Madeira ramase fara adapost. Acolo s-au prezentat 250 de persoane, dar nici una nu este de cetatenie romana.

Activitatile de acordare de ajutoare se organizau duminica pe insula turistica Madeira, regiune autonoma a Portugaliei, la o zi dupa ploile torentiale care s-au soldat cu cel putin 42 de morti, intre care si un britanic, si mai multe zeci de raniti, aruncind capitala Funchal in haos. Duminica ploile s-au oprit, facind loc scenelor de dezolare, in special la Funchal, oras cochet cu 100.000 de locuitori, situat la malul marii si devastat de torentele de noroi.

Potrivit echipelor care acorda ajutoare si autoritatilor locale, bilantul ar putea fi mai important, numeroase imobile si vehicule raminind in continuare acoperite de noroi. Un centru comercial a fost distrus complet, iar pompierii se tem ca vor descoperi victime in parcarea subterana, acoperita in continuare de ape.

începind de ieri, a fost decretat doliul national timp de trei zile.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.