Internațional

Fosti lideri britanici de firme, condamnati la inchisoare pentru inselarea bursei

Ziarul de Vrancea
10 oct 2005 660 vizualizări
Primii directori de companii condamnati pentru incalcarea reglementarilor pietei de valori mobiliare din Marea Britanie au primit, vineri, pedepse cu inchisoarea.

Carl Rigby, fost presedinte al companiei de software AIT, a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare, iar Gareth Bailey, fost director financiar al aceleiasi firme, a primit o pedeapsa de doi ani.

"Daca investitorii ajung la concluzia ca nu pot avea incredere in informatiile furnizate bursei de companii, vor evita piata atunci cind iau decizii legate de investitii", a declarat judecatorul care a prezentat sentinta.

Neil Mirchandani, partener la firma de avocatura Lovells, a spus ca sentinta aspra poate fi "un semnal de alarma" pentru directorii de companii.

"Este un avertisment dat liderilor de companii... Daca inseli piata, poti ajunge la inchisoare, ceea ce nu s-a mai intimplat in trecut", a spus el.

Rigby si Bailey au fost condamnati in august, in cadrul primului proces penal intentat de Autoritatea pentru Servicii Financiare, conform Legii Serviciilor Financiare si a Burselor.

In luna mai a anului 2002, Rigby si Bailey au prezentat un raport conform caruia profitul companiei AIT ar fi trebuit sa fie de 6,7 milioane de lire sterline (11,9 milioane de dolari) in anul financiar care se incheiase la sfirsitul lunii martie, in conformitate cu estimarile pietei.

Compania nu a incheiat insa trei contracte, care ar fi adus un profit de 4,8 milioane de lire sterline, si a inminat unui numar de trei clienti acorduri ante-datate, care contineau informatii secrete legate de acestea.

Adevarul a iesit la iveala in aceeasi luna, iar actiunile AIT s-au devalorizat cu peste 90%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.