Internațional

Impresiile unui fost comisar european pentru extindere:

Ziarul de Vrancea
15 feb 2010 559 vizualizări
Romănia si Bulgaria nu sint "copiii-problema" ai UE

Gunter Verheugen, care a negociat indeplinirea criteriilor de aderare in timpul guvernarii Nastase, este de acord intr-un interviu ca aderarea celor doua state a afectat cel mai mult reputatia Uniunii Europene


Fostul comisar UE Gunter Verheugen contesta scepticismul legat de extinderea UE si afirma ca acest proces trebuie sa continue, dupa exemplul succesului valurilor de extindere din 2004 si 2007, remarcind totodata ca despre Romania si Bulgaria s-a creat falsa impresie ca ar fi "copiii-problema" ai UE. într-un interviu acordat Der Spiegel, fostul comisar UE ar vrea "ca politicienii din Germania sa recunoasca succesul celor doua valuri ale extinderii, in 2004 si 2007. Daca cineva neglijeaza recunoasterea rezultatelor pozitive si se limiteaza doar la a oferi exemplul presupusilor copii-problema Romania si Bulgaria - care nici macar nu sint - atunci nu trebuie sa fim surprinsi de aparitia unor suspiciuni referitoare la noul val al extinderii", afirma Verheugen.

Scepticismul legat de extindere are legatura "cu vechea conceptie potrivit careia integrarea europeana ar fi un proiect vest-european la care Europa Centrala si de Est nu au fost cooptate. O noua linie de diviziune in Europa ar fi inadecvata din punct de vedere istoric si limitata. Sau poate imi puteti explica de ce sirbii sint mai putin europeni decit irlandezii si portughezii?", subliniaza Verheugen.


Crima organizata - mai bine reprezentata la altii


"Este o perspectiva limitata pentru ca argumentul real este urmatorul: sint tari prea sarace, nu-i vrem pentru ca va trebui sa ii hranim. Argumentul rastoarna in totalitate realitatea. Toate valurile majore ale extinderii au implicat tari care erau mult in urma din punctul de vedere al performantei economice, dar au recuperat intirzierile ca rezultat al aderarii la UE, reusind sa contribuie la cresterea economica si sa creeze locuri de munca, mai ales Germania", explica fostul comisar UE.

Reporterul Der Spiegel a plusat: "Dar nimic nu a afectat mai mult reputatia UE decit aderarea Romaniei si Bulgariei". "Sint constient de asta", a raspuns Verheugen. "Dar daca as fi intrebat care tara are cele mai mari probleme cu crima organizata, Bulgaria si Romania nu mi-ar veni primele in minte. în orice caz, ceea ce este sigur este ca procesul de maturizare democratica care inca este necesar acolo nu va fi incurajat daca acele tari ar fi in afara Uniunii", subliniaza fostul comisar UE.

"Statele balcanice si Turcia sint pe agenda" extinderii UE. Statele balcanice au perspectiva aderarii din 1999. Aceasta a fost intelegerea: aveti perspectiva aderarii la UE, dar in schimb va straduiti pentru crearea stabilitatii. Acest principiu a functionat bine in unele locuri si rau in altele. în unele momente a functionat rau peste tot. Dar acum unele tari o duc putin mai bine. Altele, in special Bosnia-Hertegovina, sint aproape o problema insolvabila, din punctul meu de vedere. Pur si simplu nu doresc sa fie impreuna in acelasi stat, dar vor sa fie intr-o Europa unita. Aceasta parte exploziva a Europei poate realiza stabilitate pe termen lung doar in cadrul UE", incheie Verheugen.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.