Internațional

Uniunea Europeana pune umarul la economia Greciei

Ziarul de Vrancea
12 feb 2010 418 vizualizări
Guvernul de la Atena nu vrea in ruptul capului sa apeleze la un imprumut de la FMI n rata somajului a depasit inca de anul trecut 10%

Natiunile europene, si in special cele din zona euro, vor ajuta Grecia sa depaseasca problemele economice, a anuntat premierul Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero, liderul tarii care detine in prezent presedintia Uniunii Europene. "Trebuie sa sustinem Grecia, este clar, iar acest lucru va fi facut de Europa si in special de tarile din zona euro", le-a declarat Zapatero reporterilor cind a sosit la intilnirea socialistilor europeni de la Bruxelles, miercuri seara, in ajunul summitului european.

Premierul spaniol nu a dat detalii cu privire la modalitatile in care va fi ajutata Grecia. Acesta a adaugat ca "trebuie sa avem un raspuns unitar in Europa in aceasta privinta. Spania va ajuta cu siguranta Grecia".

Grecia "are nevoie de sprijin psihologic si politic de la Europa", care trebuie sa dea dovada de "vointa colectiva" in cazul continuarii speculatiilor, a declarat premierul grec Georges Papandreou, intr-un interviu publicat ieri de cotidianul francez Le Monde. Potrivit unor fragmente publicate pe site-ul cotidianului, premierul grec exclude din nou un apel la Fondul Monetar International (FMI) pentru a ajuta Grecia sa iasa din criza bugetara.


Somajul ii afecteaza cel mai mult pe tineri


Rata somajului din Grecia a crescut in noiembrie 2009 de la 7,8% in aceeasi perioada din 2008 la 10,6%, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, potrivit datelor serviciului national de statistica. Rata somajului este ridicata in special in rindul tinerilor, ajungind la 28% pentru categoria de virsta 15-24 de ani.

Analistii considera ca inrautatirea situatiei de pe piata muncii reflecta incertitudinile legate de alegerile generale din octombrie 2009 si reducerea semnificativa a investitiilor in sectorul public si privat din cauza crizei financiare prin care trece Grecia.

"S-a observat o imbunatatire a increderii mediului de afaceri pina in octombrie, luna dupa care indicatorul a coborit din cauza crizei financiare", a declarat economistul Alpha Bank Dimitris Maroulis.

Premierul grec Georges Papandreou a prezentat la inceputul lunii februarie masuri suplimentare de austeritate, precum inghetarea totala a salariilor functionarilor publici, care sa ajute planul elen de redresare economica sprijit de Comisia Europeana.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.