Internațional

Ucraina: Schimba Timosenko presedintele?

Ziarul de Vrancea
9 feb 2010 661 vizualizări
Viktor Ianukovici, candidatul prorus care a cistigat alegerile prezidentiale, nu se gindeste inca sa puna alt premier in locul Iuliei Timosenko n aceasta din urma nu-si recunoscuse infringerea pina aseara n rezultatele finale vor fi anuntate abia saptamina viitoare

Alegerile prezidentiale din Ucraina s-au desfasurat intr-o maniera "transparenta si corecta", deschizind calea pentru un transfer "pasnic" al puterii, a constatat ieri misiunea de observatori internationala condusa de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa. "Votul si procesul de numarare profesioniste, transparente si corecte ar trebui sa ofere o baza solida pentru o tranzitie pasnica a puterii", au precizat observatorii intr-un comunicat. "Alegerile au oferit o demonstratie impresionanta de democratie. Aceasta este o victorie pentru toata lumea in Ucraina", a declarat presedintele Adunarii Parlamentare a OSCE, Joao Soares. "Acum este timpul ca liderii politici din tara sa tina cont de decizia poporului si sa faca in asa fel incit transferul de putere sa aiba loc in mod pasnic si constructiv", a precizat el.

Candidatul prorus Viktor Ianukovici a obtinut in al doilea tur al scrutinului prezidential 48,60 la suta din voturi, in vreme ce adversarul sau, premierul Iulia Timosenko, 45,14 la suta, potrivit rezultatelor publicate ieri dupa numararea buletinelor din 95 la suta din birourile de vot. Ianukovici si-a proclamat victoria inca de duminica seara. Iulia Timosenko, a carei echipa a denuntat "fraude masive" in favoarea taberei adverse, nu-si recunoscuse inca infringerea pina aseara. "Toate aceste exit-poll-uri nu inseamna decit sociologie" - a afirmat ea, dind astfel de inteles ca nu intentioneaza sa accepte rezultatele sondajelor de opinie facute la iesirea de la urne. înaintea celui de-al doilea tur al scrutinului, Iulia Timosenko declarase ca, daca observatorii internationali vor recunoaste rezultatul scrutinului, atunci si partidul sau le va recunoaste.


Timosenko mai spera intr-o minune


Comisia Electorala Centrala a Ucrainei a anuntat duminica seara ca va face publice rezultatele definitive ale turului al doilea al scrutinului prezidential de duminica in termen de zece zile. Timosenko a declarat ca, pina nu va fi numarat si ultimul buletin de vot este "prematur" sa se vorbeasca de un invingator. în final, ea le-a multumit tuturor sustinatorilor sai pentru ca au votat pentru "democratie" si si-a chemat echipa sa "lupte in comisiile electorale pentru fiecare vot".

Aparitia, duminica seara, a noului ambasador rus in Ucraina, Mihail Zurabov, la sediul de campanie al Iuliei Timosenko a constituit o adevarata surpriza. Acesta nu a comentat in nici un fel rezultatele exit-poll-urilor, insa a declarat ca Moscova este dispusa sa colaboreze cu presedintele pe care il va alege poporul ucrainean. Principalul diplomat al Rusiei in Ucraina a pastrat eticheta diplomatica si balanta de forte, vizitind apoi si sediul de campanie al lui Viktor Ianukovici.

"Noi am avut de parcurs un drum lung pina la aceasta victorie si poporul ucrainean a ales", a declarat Ianukovici, subliniind ca Partidul Regiunilor se considera invingatorul actualului scrutin prezidential. "Timosenko ramine deocamdata prim-ministru" - a mai spus Ianukovici, intr-un gest ce a dorit sa para unul de reconciliere cu rivala invinsa. Unii ziaristi ucraineni au presupus ca in aceasta declaratie se ascunde mult mai mult decit o incercare de impacare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.