Internațional

Axa Varsovia-Praga a fost prelungita brusc spre Bucuresti

Ziarul de Vrancea
5 feb 2010 548 vizualizări
Obama a invitat Romănia sa tina scutul antiracheta Basescu a prezentat ieri in sedinta CSAT invitatia liderului american in acest sens, primita la Presedintie doar cu putin timp inainte n daca Parlamentul Romăniei isi va da acordul, sistemul antiracheta ar urma sa devina operational peste cinci ani

Presedintele Traian Basescu a anuntat ieri, dupa o sedinta CSAT anuntata intempestiv, ca pe teritoriul Romaniei vor fi amplasati interceptori terestri, ca parte componenta a sistemului antiracheta si ca, potrivit calendarului convenit cu partea americana, sistemul va fi operational pe teritoriul tarii noastre incepind cu anul 2015. "Pe teritoriul Romaniei vor fi amplasati interceptori terestri, ca parte componenta a sistemului antiracheta. Calendarul convenit cu partea americana vizeaza operationalizarea facilitatilor de pe teritoriul tarii noastre incepind cu anul 2015", a spus Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca presedintele SUA, Barack Obama, este cel care a invitat Romania sa participe la dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta, seful statului precizind ca este vorba de instalarea unor componente ale acestuia in tara noastra. Basescu a precizat ca mesajul lui Obama a fost adus la Bucuresti de subsecretarul de stat american pentru controlul armanentelor, Ellen Tauscher, cu care a avut o intrevedere chiar in cursul diminetii de ieri. El a mentionat ca propunerea SUA a fost aprobata de CSAT.

Seful statului a tinut sa precizeze ca dezvoltarea sistemului antiracheta nu este indreptata impotriva Federatiei Ruse. "Noul sistem nu este indreptat impotriva Rusiei. Acest lucru doresc sa il subliniez, in mod categoric, nu este gazduit pe teritoriul Romaniei un sistem care sa fie indreptat impotriva Rusiei, ci impotriva altor amenintari", a spus el. Seful statului a mentionat ca vechea amplasare a sistemului nu acoperea teritoriul Romaniei decit intr-o mica parte a zonei de vest, iar noua amplasare garanteaza acoperirea integrala a teritoriului Romaniei pentru eventuale lovituri cu rachete balistice sau cu rachete cu raza medie de actiune.

Presedintele a precizat ca in perioada urmatoare vor avea loc negocieri bilaterale pentru incheierea unor acorduri necesare, urmind ca acestea sa fie ratificate de Parlamentul Romaniei. Basescu a adaugat ca hotarirea CSAT privind dezvoltarea sistemului american antiracheta in Romania respecta Constitutia si legile in vigoare si i-a rugat pe cei care vor dezbate aceasta decizie sa o faca "in conformitate cu legile statului roman si nu fara a citi legile".


Romania cistiga acoperire pentru tot teritoriul sau


Presedintele american Barack Obama a anuntat in septembrie ca Washingtonul a renuntat la planurile administratiei Bush privind instalarea unui scut antiracheta in Europa Centrala, in urma reevaluarii amenintarilor din partea Iranului. Scutul antiracheta era format dintr-un radar ce urma sa fie instalat in Cehia si zece interceptoare de racheta, amplasate in Polonia, proiect pe care Rusia l-a considerat drept o amenintare la adresa securitatii sale nationale.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice in Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, declara pentru HotNews.ro la acea vreme ca noua varianta a scutului antiracheta american ar urma sa acopere si Romania, iar aceasta formula este considerata drept mult mai eficienta. Aurescu a declarat ca sistemul de aparare propus de administratia Obama presupune costuri mai mici decit cel anterior, propus pe vremea lui George W. Bush.


Geoana: "Cea mai importanta decizie de securitate nationala din ultimii ani"


Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, ieri, ca adapostirea pe teritoriul national a unor elemente de scut antiracheta echivaleaza cu supunerea la riscuri explicite din partea celor impotriva carora s-a creat scutul respectiv. In schimb, el a aratat ca decizia in acest sens este foarte importanta si numai printr-o dezbatere publica sanatoasa si informata, precum si cu un vot democratic in Parlamentul national, se va ajunge la o decizie finala cu privire la acest subiect.


Boc: "Riscuri exista oriunde, si pe strada poate sa cada un balcon in cap"


Mai pragmatic a fost premierul Emil Boc, care a remarcat ca riscurile si beneficiile amplasarii scutului antiracheta pe teritoriul Romaniei nu pot fi comparate, deoarece avantajele sint extrem de numeroase, iar riscuri exista in orice lucru, inclusiv atunci cind se circula pe strada si exista pericolul sa cada un balcon in cap. "Exista intodeauna un risc in orice decizie pe care o iei, dar din punct de vedere strategic acest gest politic va fi unul care va aduce prosperitate pentru romani, pentru aceasta tara, prin stabilitatea pe care i-o confera", a spus Boc, intr-un interviu acordat Hotnews-RFI.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.