Internațional

Romănia deschide calea Republicii Moldova spre Uniunea Europeana

Ziarul de Vrancea
26 ian 2010 552 vizualizări
Ieri a fost lansat la Bruxelles Grupul de sprijin pentru tara vecina n miine, presedintele Romăniei incepe o vizita la Chisinau, unde va merge insotit de sase ministri

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a lansat ieri, la Bruxelles, Grupul informal de sprijin a actiunii europene a Republicii Moldova, initiativa fiind deschisa tarilor membre UE care sint interesate sa sustina parcursul democratic si european al Chisinaului, anunta Ministerul de Externe. Initiativa Romaniei a fost lansata printr-un mic dejun de lucru oferit de Teodor Baconschi, cu ocazia desfasurarii Consiliului pentru Afaceri Externe, reuniunea periodica a ministrilor de Externe ai UE.

Evenimentul a fost coprezidat de Pierre Lellouche, secretar de stat pentru afaceri europene in Ministerul Afacerilor Externe francez si l-a avut drept invitat special pe Iurie Leanca, vice-prim-ministru, ministru al afacerilor externe si integrarii europene al R. Moldova. Au fost prezenti, potrivit MAE, ministri, secretari de stat si ambasadori pe linga UE din partea Austriei, Cehiei, Estoniei, Germaniei, Letoniei, Lituaniei, Italiei, Marii Britanii, Poloniei, Slovaciei, Sloveniei, Suediei si Ungariei.

Initiativa este deschisa tuturor statelor membre care sint interesate sa sustina parcursul democratic si european al R. Moldova. Seful diplomatiei romane a evidentiat, in timpul dejunului de lucru, importanta schimbarilor democratice de la Chisinau si imperativul sustinerii venite din partea statelor membre UE pentru reforme, in vederea consolidarii statului de drept si atenuarii efectelor crizei economice, resimtite acut in R. Moldova.


Basescu ia cu el sase ministri la Chisinau


Presedintele roman Traian Basescu va fi insotit in vizita sa de doua zile la Chisinau de sase ministri si se va intilni cu toti oficialii de rang inalt din capitala statului moldovean. Basescu va sosi la Chisinau miine dimineata, urmind sa fie intimpinat la aeroport de presedintele interimar, Mihai Ghimpu, impreuna cu membrii delegatiei oficiale a Republicii Moldova, precum si de reprezentanti ai Ambasadei Romaniei la Chisinau. Din delegatia oficiala a Romaniei urmeaza sa faca parte Vasile Blaga, ministrul administratiei si internelor, Adriean Videanu, ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Teodor Baconschi, ministrul afacerilor externe, Radu Berceanu, ministrul transporturilor si infrastructurii, Elena Udrea, ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Catalin Predoiu, ministrul justitiei, Eugen Tomac, secretar de stat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Viorel-Riceard Badea, senator, Tudor Pantiru, deputat, Constantin Simirad, presedintele Consiliului judetean Iasi. Conform programului, in aceeasi zi, presedintele roman va avea intrevederi cu premierul Vlad Filat, cu primarul general al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, cu liderii si reprezentantii grupurilor parlamentare - Maria Postoico (Partidul Comunistilor), Mihai Godea (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Ion Hadarca (Partidul Liberal), Dumitru Diacov (Partidul Democrat), Vasile Balan (Alianta Moldova Noastra) si cu liderii partidelor constituante ale Aliantei pentru Integrare Europeana - Mihai Ghimpu, Vladimir Filat, Marian Lupu, Serafim Urechean.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.