Internațional

Bilantul cutremurului din Haiti trece de 112.000 de morti

Ziarul de Vrancea
25 ian 2010 479 vizualizări
n cifrele oficiale arata ca 190.000 haitieni au fost raniti n in ciuda prezentei a aproape 20.000 de militari americani pe insula, actiunile umanitare se desfasoara haotic

Conform ultimului bilant anuntat de autoritatile haitiene, cutremurul s-a soldat cu moartea a 112.226 de persoane si 190.000 de raniti. Reprezentantii americani in Haiti au vehiculat cifre cuprinse intre 150.000 si 200.000 de victime, insa generalul Ken Keen, care comanda forta speciala americana din Haiti, a afirmat ca aceasta este numai o "ipoteza de lucru".

Comandamentul Sud-American SOUTHCOM a anuntat simbata sosirea in Haiti a unui nou contingent american, care se adauga celor 13.000 de militari americani aflati deja in aceasta tara. în zona au ajuns si Corpul expeditionar 24 al puscasilor marini si o unitate de interventie amfibie, cu baza la Nassau. Corpul expeditionar 24 dispune de elicoptere CH-53, un avion hibrid de transport MV-22 Osprey, un batalion de infanterie format din 1.200 de militari si mai multe unitati care pot desfasura misiuni medicale si de transport. Initial, trupele ar fi urmat sa fie trimise in Europa si Orientul Mijlociu, insa autoritatile americane au decis sa modifice misiunea acestora.


Fidel Castro acuza Statele Unite ca au ocupat Haiti


Liderul cubanez Fidel Castro a denuntat prezenta miilor de militari americani in Haiti si a deplins tacerea ONU fata de "ocupatia" americana, care complica situatia din tara devastata de cutremurul din 12 ianuarie. "în mijlocul tragediei haitiene, fara sa stie nimeni cum sau de ce, mii de soldati din unitatile de puscasi marini ai Statelor Unite, trupe aeropurtate din Divizia 82 si alte forte militare au ocupat teritoriul haitian", scrie fostul presedinte cubanez intr-o nota publicata pe site-ul oficial Cubadebate.cu. "Mai rau, nici Organizatia Natiunilor Unite, nici Guvernul Statelor Unite nu au oferit opiniei publice mondiale vreo explicatie cu privire la aceste miscari de trupe", adauga el. Stationarea in Haiti a contingentului american - care va ajunge in aceste zile la 20.000 de militari - a fost denuntata deja de Bolivia, Venezuela sI Nicaragua.


Concurenta acerba intre agentiile umanitare


Agentiile umanitare prezente in Haiti folosesc tactici corporatiste "dezgustatoare", concurind pentru a atrage fonduri, intr-un efort haotic de ajutorare a populatiei, afirma publicatia medicala The Lancet, citata de Financial Times. The Lancet afirma ca situatia din Haiti ramine "haotica, devastatoare si lipsita de coordonare" si acuza agentiile umanitare ca se implica intr-o concurenta inutila pentru obtinerea de fonduri.

în Haiti actioneaza peste 500 de agentii umanitare, iar la Port-au-Prince aterizeaza zilnic cite 150 de avioane, care aduc provizii ce se acumuleaza in hangarele si in apropierea aeroportului.

"Contaminate de politici de forta interne si caracteristici dezgustatoare vazute in multe mari corporatii, marile agentii pot fi obsedate de stringerea de bani prin propriile apeluri", scrie The Lancet. Reprezentantii din Haiti ai agentiilor umanitare dezmint insa categoric orice sugestie privind rivalitatea dintre acestea.


Un tinar salvat dupa 11 zile de la cutremur a supravietuit cu suc


Tinarul, Wismond Exantus, a fost transportat la spital, dupa ce a fost salvat de pompieri francezi, ajutati de salvatori americani si greci. "Putem spune ca este cu adevarat un miracol si sa speram ca nu este ultimul", a declarat locotenent-colonelul Christophe Renou, comandantul echipei franceze. Tinarul a afirmat ca se simte bine si a supravietuit bind Coca-Cola, iar medicii au declarat ca acesta se afla intr-o stare neasteptat de buna.

Autoritatile haitiene au anuntat vineri dupa-amiaza suspendarea oficiala a operatiunilor de cautare a supravietuitorilor, insa echipele de salvare straine se afla inca la Port-au-Prince. Dupa producerea cutremurului, acestea au reusit sa salveze cel putin 133 de persoane.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.