Internațional

Ucraina alege un nou presedinte

Ziarul de Vrancea
14 ian 2010 506 vizualizări
Ucraina, tara strategica cu 46 de milioane de locuitori, situata intre Uniunea Europeana si Rusia, voteaza duminica, in primul tur de scrutin, pentru a-si alege presedintele si a incerca sa iasa din criza politica si economica in care se afla.

Doi mari rivali se afla in cursa: Viktor Ianukovici, traditional mai apropiat de Moscova si favorit in sondaje, si premierul Iulia Timosenko, eroina Revolutiei Portocalii, care a reprezentat aspiratiile prooccidentale ale unei parti a tarii in 2004. Niciunul dintre cei doi nu pare in pozitia de a cistiga scrutinul de duminica, din cauza numarului mare de candidati inscrisi in cursa prezidentiala - 18 in total - si a fragmentarii electoratului, lasind sa se intrevada organizarea celui de-al doilea tur la 7 februarie. In acest context, campania electorala a fost marcata de o serie de scandaluri, mergind de la acuzatii de pedofilie la adresa deputatilor apropiati de Iulia Timosenko, la banuiala de viol vizindu-l pe Ianukovici. Popular in estul si sudul rusofon al tarii, Ianukovici este creditat cu 34% pina la 42% din intentiile de vot, in timp ce Timosenko, sustinuta de vestul nationalist, ar avea intre 19% si 22%, potrivit ultimelor sondaje. In cel de-al doilea tur al alegerilor, Ianukovici, fost mecanic, este dat invingator cu un avans de aproximativ 15 puncte procentuale in fata rivalei sale. In pofida cifrelor clare, jocurile sint departe de a fi facute, avertizeaza analistii, care subliniaza combativitatea extraordinara a Iuliei Timosenko si indecizia unei parti a alegatorilor. "Daca Timosenko reuseste sa mobilizeze acea parte a electoratului care nu vrea sa-l vada pe Ianukovici presedinte, atunci ea are o sansa sa cistige", apreciaza Volodimir Fesenko, directorul Centrului de studii politice Penta.


Rusofonul Ianoukovici revine in forta


Considerat "omul Moscovei", el a fost inlaturat de pe scena politica de Revolutia Portocalie din 2004, declansata de victoria sa in alegerile prezidentiale. Manifestantii au obtinut atunci invalidarea alegerilor, pe motiv de fraude, si prooccidentalul Viktor Iuscenko, care reprezenta speranta schimbarii, a obtinut victoria. Dupa un mandat de cinci ani marcat de crize politice repetate, Iuscenko, creditat doar cu 4% din intentiile de vot - i-a intors pe toti impotriva lui. Intre timp, Viktor Ianukovici si-a regasit influenta politica. In acelasi timp, Iulia Timosenko, in virsta de 49 de ani, fosta aliata a presedintelui Iuscenko, se prezinta acum drept singura detinatoare a mostenirii "portocalii". Ea trebuie insa sa raspunda pentru un bilant economic putin avantajos: Ucraina a platit scump din cauza crizei economice mondiale, cu o scadere de 15% a PIB-ului si o depreciere cu 60% a monedei nationale in 2009. Oricare ar fi invingatorul alegerilor, una dintre principalele sale sarcini va fi sa puna capat instabilitatii din fosta republica sovietica, cea de-a doua tara ca marime din Europa, care continua sa-si caute locul intre Rusia si Uniunea Europeana. "Fara stabilitate politica, Ucraina nu va putea sa aplice reformele de care are nevoie", spune Iuri Iakimenko, expert la Centrul de studii economice si politice Razumkov.

Dupa ani de greseli in relatia cu Rusia, care spera sa mentina Kievul in sfera sa de influenta, si cu Uniunea Europeana, Ucraina va trebui sa aleaga de aceasta data o politica de compromis. "Atit Timosenko, cit si Ianukovici vor incerca sa gaseasca un echilibru de interese intre Occident si Rusia", apreciaza Fesenko. Cei doi candidati promoveaza apropierea de UE - desi usa aderarii nu este deocamdata deschisa - menajind, in acelasi timp, Moscova. Ei se opun in acelasi timp aderarii la NATO, unul dintre obiectivele promovate, in schimb, de actualul presedinte Viktor Iuscenko.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.