Internațional

Trupele americane din Afganistan primesc povesti in loc de informatii

Ziarul de Vrancea
6 ian 2010 591 vizualizări
Serviciile de informatii nu cunosc realitatile locale, acuza insusi seful serviciilor de informatii militare

Serviciile americane de informatii aflate in Afganistan nu cunosc realitatile locale si dau dovada de o lipsa de curiozitate care le impinge sa ghiceasca in cafea, in loc sa desfasoare anchete aprofundate, a acuzat un inalt responsabil militar american. într-un document acuzator, generalul Michael Flynn, seful serviciilor de informatii militare din Afganistan, cere reformarea radicala a "aparatului de informatii, in continuare incapabil sa gaseasca raspunsuri la intrebarile fundamentale privind mediul in care isi desfasoara activitatea si a oamenilor pe care incercam sa-i protejam si sa-i convingem sa colaboreze". Motivele acestor deficiente sint inainte de toate "culturale si umane", subliniaza Flynn in raportul publicat luni pe site-ul Center for a New American Security din Washington.

în timp ce presedintele Barack Obama se intilnea, ieri, cu responsabilii serviciilor americane de informatii pentru a analiza ancheta asupra atentatului esuat impotriva unui avion la 25 decembrie, generalul Flynn a realizat un portret critic al agentilor serviciilor secrete trimisi in teritoriul afgan. Ei "nu cunosc nimic despre economia locala si stapinii locurilor", au o idee "vaga despre identitatea adevaratilor lideri si despre cum ii pot influenta" si "stau departe de oamenii aflati in pozitii importante, de la care pot obtine raspunsuri", acuza el.

în consecinta, specialistii in informatii nu pot decit sa "ridice din umeri cind superiorii le cer informatiile si analizele necesare pentru o lupta eficienta impotriva rebelilor", mentioneaza generalul Michael Flynn. "Problema este ca acesti experti, majoritatea entuziasti si dornici sa afle, nu obtin din teren informatiile de care au nevoie, astfel incit multi dintre acestia spun ca munca lor consta mai degraba in a spune povesti, decit in a desfasura anchete serioase", noteaza generalul Flynn.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.