Internațional

Doi presedinti in fruntea UE

Ziarul de Vrancea
28 dec 2009 635 vizualizări
Uniunea Europeana inaugureaza la 1 ianuarie o conducere bicefala de un nou tip, formata din presedintele permanent Herman van Rompuy si de presedintia rotativa spaniola, toata lumea sperind sa existe o colaborare armonioasa, dar frictiunile s-au facut deja simtite

La acest binom creat de Tratatul de la Lisabona se adauga, pentru a complica si mai mult reprezentarea Europei, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care este hotarit sa nu se lase pus in umbra, si noul responsabil pentru diplomatia UE, Catherine Ashton. "în realitate, noul sistem nu este mai putin complicat si nici mai putin stratificat decit precedentul. Nu va fi usor ca acesta sa functioneze", atrag atentia intr-un raport doi experti ai European Policy Center, Antonio Missiroli si Janis Emmanouilidis. în plus, raspunsul la intrebarea lui Henry Kissinger privind numarul de telefon la care raspunde Europa ramine in continuare fara un raspuns clar.

Tratatul mentine sistemul presedintiilor semestriale asigurate prin rotatie de tarile membre, rol care de la 1 ianuarie revine Spaniei, pentru toate domeniile in afara de reuniunile sefilor de stat si de guvern - care intra in atributiile lui van Rompuy - si ale afacerilor externe - care sint responsabilitatea lui Ashton. "Marea vulnerabilitate a Tratatului de la Lisabona este mentinerea presedintiei rotative a UE", subliniaza presedintele grupului ecologist din Parlamentul European, Daniel Cohn-Bendit. Fostul premier belgian, care de la 1 ianuarie isi preia oficial functia din fruntea Consiliului European, dupa ce timp de o luna a stat in mod voit mai retras, va trebui sa gaseasca o cale de a colabora cu Spania.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.