Internațional

Politia poloneza a regasit inscriptia Arbeit macht frei furata de la Auschwitz

Ziarul de Vrancea
22 dec 2009 691 vizualizări
Presupusii autori ai furtului literelor de metal fixate deasupra intrarii in lagar nu apartin nici unui grup nazist

Politia poloneza a anuntat in noaptea de duminica spre luni ca a regasit inscriptia in germana "Arbeit macht frei" disparuta vineri de la intrarea in fostul lagar de exterminare nazist de la Auschwitz-Birkenau, situat in sudul Poloniei, si ca i-a arestat pe presupusii hoti. "Am arestat in nordul Poloniei cinci barbati cu virste intre 20 si 39 de ani. Inscriptia regasita a fost taiata in trei bucati", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvint al politiei din Cracovia, Dariusz Nowak. "Acestia au fost arestati cu putin timp inainte de miezul noptii intr-o locuinta privata", a adaugat el, fara a face alte precizari. Inscriptia din metal, masurind cinci metri lungime, era montata deasupra intrarii in lagarul de exterminare de la Auschwitz, infiintat de catre Germania nazista in Polonia ocupata. Panoul fusese furat in zorii zilei de vineri de persoane necunoscute. Disparitia sa a provocat un val de emotie, in special in Israel si in rindul diasporei evreiesti.

Muzeul Auschwitz se pregateste sa marcheze, la 27 ianuarie, implinirea a 65 de ani de la eliberarea lagarului de exterminare nazist Auschwitz-Birkenau de catre Armata Rosie. Muzeul fostului lagar si alte institutii au oferit o recompensa de aproape 30.000 de euro pentru orice informatie care ar fi ajutat la gasirea inscriptiei si a autorilor furtului.

O copie a panoului metalic de cinci metri lungime fusese instalata, incepind de vineri, deasupra portii de intrare in lagar, vizitat anul trecut de peste un milion de persoane.

Presupusii autori ai furtului celebrei inscriptii in germana "Arbeit macht frei" de la intrarea in lagarul Auschwitz au cazier, dar nu apartin nici unui grup neonazist, a anuntat politia poloneza.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.