Internațional

SUA resping initiativa lui Medvedev privind securitatea

Ziarul de Vrancea
3 dec 2009 671 vizualizări
Expertii considera ca SUA, prin intermediul delegatiei canadiene la NATO, blocheaza proiectul initiat de presedintele rus Dmitri Medvedev, intrucit nu vor sa intre intr-o confruntare directa cu Moscova chiar inainte de incheierea negocierilor privind acordul START, scrie Nezavisimaia Gazeta.

La Bruxelles a avut loc marti reuniunea Consiliului NATO-Rusia la nivel de ambasadori, la care a fost discutata ordinea de zi a reuniunii Consiliului NATO-Rusia la nivel de ministri de externe programata pentru 4 decembrie. Kremlinul a publicat duminica proiectul presedintelui rus Dmitri Medvedev privind Tratatul pentru securitate europeana, al carui obiectiv este "de a crea, in domeniul securitatii politico-militare, un spatiu unit si indivizibil in zona euroatlantica, pentru a scapa definitiv de mostenirea Razboiului Rece", potrivit Presedintiei ruse. Ideea principala avansata de Medvedev este ca fiecare membru al acestui tratat sa nu poata asigura securitatea nationala decit tinind cont de interesele tuturor celorlalti semnatari ai textului.

Delegatia canadiana a blocat, marti, adoptarea tuturor documentelor programate pentru reuniunea Consiliului Rusia-NATO, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, pentru postul rusesc de televiziune Vesti. "Observatorii considera ca de fapt "a actionat mina" Washingtonului, care nu ar vrea sa intre intr-o confruntare directa cu Moscova in perioada finala a negocierilor complicate referitoare la noul acord START-1, care expira simbata", adauga publicatia rusa. In acelasi timp, in contextul neintelegerilor legate de acordul privind securitatea europeana au ramas suspendate trei documente, care si ele erau programate pentru intrevederea de vineri, precizeaza cotidianul. Intr-un interviu pentru Nezavisimaia Gazeta, purtatorul de cuvint al NATO James Appathurai a spus ca NATO se asteapta ca reuniunea Consiliului sa aiba loc miine, cum era programat. "Este normal ca negocierile sa se desfasoare pina la momentul intrevederii. Insa nu cred ca trebuie sa dramatizam situatia. Il asteptam aici pe ministrul Lavrov", a spus purtatorul de cuvint. Appathurai a dat asigurari ca Alianta considera importante relatiile dintre NATO-Rusia, precum si documentele ce au fost blocate, scrie publicatia rusa. In acelasi timp el a spus ca nu stie sigur daca documentele vor adoptate la intrevederea de vineri. "Acesta este obiectul negocierilor noastre. Consideram ca intrevederea va avea loc si va avea loc o discutie", a adaugat el. Pentru Moscova, mai scrie Nezavisimaia Gazeta, este foarte important sa obtina o sustinere a initiativei lui Medvedev si sa mentina interesul permanent fata de aceasta.


Romania asteapta semnalul SUA


Romania si restul statelor membre OSCE sint in proces de analiza a noii initiative a Rusiei privind securitatea europeana, dar este prea devreme pentru o pronuntare asupra acestei propuneri, a declarat secretarul de stat din MAE, Bogdan Aurescu, aflat la reuniunea OSCE de la Atena. El a explicat ca in procesul determinarii arhitecturii europene de securitate trebuie pornit de la ceea ce este viabil, eficient si pozitiv.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.