Internațional

Manual de trucuri folosite de CIA in perioada Razboiului Rece

Ziarul de Vrancea
30 nov 2009 588 vizualizări
Un manual de trucuri folosite de CIA in perioada Razboiului Rece, publicat in 1953 sub forma unui "ghid de magie pentru incepatori", cu scopul de a-i initia pe tinerii spioni americani in stravechea arta a "magiei" si a "prestidigitatiei", a fost reeditat in 2009.

Ghidul intitulat "The Official CIA Manual of Trickery and Deception" a fost scris in 1953 de magicianul John Mulholland. Cartea include ponturi despre cum sa ascunzi obiecte in mineca hainei, cum sa adaugi un somnifer in bautura unei persoane in timp ce te prefaci ca aprinzi o tigareta sau cum sa comunici cu ceilalti agenti CIA legindu-ti sireturile de la pantofi intr-un anumit fel. In 1973, cind relatiile dintre Est si Vest pareau sa se "dezghete" tot mai mult, CIA a ordonat ca toate copiile acestui document "top secret" sa fie distruse. Insa unul dintre aceste manuale a reusit sa scape si a fost descoperit recent, in circumstante misterioase, de istoricii in arta spionajului Keith Melton si Robert Wallace, un fost agent CIA. Cei doi istorici au reusit sa intre in posesia acestui ghid pe care l-au transformat intr-o carte care include capitole precum "Subtilizarea unor obiecte de catre agenti-femei" si "Confectionarea si manevrarea unor «picaturi» pentru bauturi". Ghidul cuprinde, totodata, si un protocol pentru manevrarea mai multor obiecte de mici dimensiuni cu scopul ca unul dintre acestea sa ajunga in cele din urma in buzunarul agentului.


Magia si spionajul sint spirite inrudite


Un magician bun are o infatisare terna si care nu iese in evidenta, scria John Mullholland. "El trebuie sa aiba un comportament atit de normal, iar actiunile lui sa fie atit de naturale, incit nimic din comportamentul lui nu trebuie sa trezeasca suspiciuni". Mai mult, atunci cind spionul apeleaza la unul din aceste trucuri, el trebuie sa distraga atentia publicului "printr-o mimica caraghioasa". Un truc bun "trebuie sa fie simplu" si trebuie "repetat" fara incetare in fata oglinzii. O mica picatura de ceara de pe coperta unei carti poate fi folositoare pentru a sustrage un document, o mica pastila poate fi lasata sa cada in paharul unei persoane in timp ce spionul pretinde ca isi aprinde o tigara, iar un stilou ce contine o anumita pudra inhalanta poate fi golit in timp ce agentul se preface ca deseneaza ceva. Sireturile pantofilor pot fi folosite pentru a transmite o serie de mesaje diferite, in functie de felul in care acestea sint legate. Un capitol din aceasta carte descrie in detaliu felul in care aceste sireturi pot sa insemne "Am o informatie", "Urmeaza-ma" sau "Am adus o persoana cu mine". John Mullholland, un cunoscut magician care a editat timp de 23 de ani revista "The Sphinx", destinata magicienilor, a primit la acea vremne, pentru scrierea acestui ghid, suma de 3.000 de dolari. Ghidul a fost publicat initial in cadrul programului CIA denumit MKULTRA, care a experimentat, printre altele, utilizarea drogului LSD de catre agentii americani pentru a contracara tehnicile de "controlare a mintii" folosite de spionii sovietici. Intr-o prefata a noii editii, actualul director al CIA, John McLaughlin, afirma ca "magia si spionajul sint spirite inrudite" si ca scrierile lui Mulholland despre pilule, potiuni si diverse prafuri reprezinta inca un exemplu despre experimentele facute in trecut in domenii precum "spalarea creierului" si "psihologia paranormala".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.