Internațional

Ultima perioada glaciara s-a declansat în doar 6 luni

Ziarul de Vrancea
17 nov 2009 686 vizualizări
n pina acum se credea ca glaciatiunea instalata cu 13.000 de ani in urma a avut nevoie de un deceniu ca sa inghete aproape intreaga Europa

Ultima perioada glaciala s-a declansat in doar 6 luni, perioada in care Europa insorita si calduroasa a fost acoperita de gheturi, conform unui nou studiu preluat de publicatia britanica The Daily Mail. O serie de studii mai vechi sustineau ca ultima perioada glaciara, de acum 13.000 de ani, s-ar fi declansat intr-un interval de timp de 10 ani, insa conform unui nou studiu, acest interval ar fi fost de pina la 20 de ori mai scurt.

într-o serie de evenimente similare celor prezente in filmul "The Day After Tomorrow "" Ziua de dupa", intreaga emisfera nordica a inghetat brusc in urma opririi Curentului Golfului (un curent oceanic cald, de suprafata, in nordul Oceanului Atlantic, responsabil de regularizarea climei in emisfera nodica). Aceasta oprire a curentului a permis extinderea calotei glaciare arctice spre sud, declansind glaciatiunea.

Profesorul William Patterson, geologul care a coordonat acest ultim studiu, a precizat ca ultima glaciatiune s-a declansat extrem de brusc. " A fost echivalentul trecerii Marii Britanii din zona de clima temperat oceanica in cea arctica in doar citeva luni", a explicat el.

Concluziile profesorului Patterson, publicate in ultimul numar al revistei New Scientist, sint bazate pe studiul realizat asupra depozitelor de sedimente extrase dintr-un lac din vestul Irlandei, la Lough Monreagh - o regiune care din punct de vedere stiintific este descrisa drept locul unde se afla cele mai interesante depozite de noroi de pe glob. Profesorul Patterson si echipa sa au folosit un scalpel robotizat pentru a decupa cu precizie straturi de sedimente de doar 0,5 mm grosime, corespunzatoare unei perioade de 3 luni. Variatiile din chimia acestor straturi au fost folosite pentru a determina schimbarile de temperatura produse in intervale scurte de timp. Astfel, geologii britanici au descoperit ca temperaturile au coborit brusc, in interval de timp de doar citeva luni, ducind la disparitia rapida a animalelor si plantelor din acest lac.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.