Internațional

Barroso vrea sa-si faca o Comisie Europeana mai feminina

Ziarul de Vrancea
13 nov 2009 627 vizualizări
ntre propunerile formulate pina acum de 20 dintre statele membre pentru functiile de comisari, doar trei nominalizeaza femei

încercarea lui Jose Manuel Durao Barroso de a avea un Colegiu al Comisarilor mai echilibrat decit actualul in ceea ce priveste reprezentarea barbatilor si a femeilor pare sortita esecului: doar trei din cei 20 de candidati nominalizati de statele membre pentru posturile de comisar sint femei, scrie European Voice. Pentru ca raportul dintre femei si barbati sa se mai echilibreze putin, ar trebui ca toate cele sapte tari care nu si-au anuntat deocamdata candidatii sa nominalizeze numai doamne.

Dintre cei 20 de candidati ale caror nume sint cunoscute, doar trei sint femei: Androulla Vassilou din partea Ciprului, Viviane Reding din partea Luxemburgului si Rumiana Jeleva din partea Bulgariei. în componenta actualului executiv comunitar condus de Barroso exista opt femei, iar seful CE incearca acum sa egaleze macar aceasta cifra. Romania l-a nominalizat pe Dacian Ciolos.

Candidate femei ar putea sa mai fie propuse de Marea Britanie, care ar putea sa vrea ca actualul reprezentant al sau in Colegiul Comisarilor, baroneasa Catherine Ashton, sa ramina inca un mandat, de Suedia (in persoana ministrului pentru dezvoltare Gunilla Carlsson), de Danemarca (ministrul pentru mediu Connie Hedegaard), de Irlanda (Máire Geoghegan-Quinn, in prezent membru al Curtii Europene de Conturi) si de Grecia (Anna Diamantapoulou, ministru al educatiei si fost comisar euopean).

Barroso - cel care trebuie sa aprobe toate propunerile inaintate de statele membre - a trimis in luna octombrie o scrisoare guvernelor Celor 27 indemnindu-le sa propuna si femei. Un grup de zece eurodeputate din diverse grupuri politice au avertizat chiar ca intreaga Comisie Barroso II risca sa fie respinsa de Parlamentul European daca nu va include mai multe femei decit cea al carei mandat a expirat (opt).

Odata ce liderii europeni vor decide - la summitul extraordinar din 19 noiembrie - care vor fi ocupantii functiilor de la virful UE (presedintele Consiliului si înaltul Reprezentant pentru politica externa), Barroso estimeaza ca va avea nevoie de aproximativ o saptamina pina sa-si formeze noua echipa.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.