Internațional

88% dintre europeni vor ca UE sa se implice mai mult in lupta anticoruptie

Ziarul de Vrancea
10 oct 2009 632 vizualizări
O consultare publica pe marginea programului Stockholm, ce traseaza prioritatile pe cinci ani in justitie, imigratie si libertati cetatenesti, a demonstrat ca cel mai mare numar de respondenti doresc ca UE sa se implice mai mult in lupta anticoruptie, a declarat europarlamentarul Monica Macovei.

Europarlamentarii din comisiile de justitie, afaceri constitutionale si afaceri juridice s-au intilnit joi cu reprezentanti ai parlamentelor nationale pentru a discuta asa-numitul program Stockholm ce va fi adoptat pina la sfirsitul anului, PE avind atributii sporite in domeniul justitie si afaceri interne odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona. "O consultare publica realizata de Comisia Europeana arata ca cel mai mare procent de respondenti - 88,1% - doresc ca UE sa se implice mai mult in lupta anticoruptie. Nu vad insa acest lucru reflectat in proiectul legislativ pe care-l discutam. Trebuie sa raspundem doleantelor si asteptarilor cetatenilor, cred ca acesta este rolul Parlamentului European, sa promoveze transparenta, integritatea si buna guvernare in statele membre", a spus europarlamentarul roman Monica Macovei, precizind ca va propune amendamente in acest sens. Presedintia suedeza a UE doreste sa puna mai mult accentul pe drepturile si libertatile cetatenesti, in special ale victimelor infractiunilor, si mai putin pe masuri punitive, a explicat un reprezentant al presedintiei UE. Mai multa "evaluare" a politicilor nationale ar fi necesara, a spus el, considerind termenul "monitorizare" ca fiind prea dur. Insa problema majora cu un astfel de plan pe cinci ani este "slaba implementare" in statele membre, ce necesita tocmai mai multa "monitorizare" din partea Uniunii Europene, au spus atit europarlamentari, cit si delegati din parlamentele nationale. Programul Stockholm urmeaza a fi adoptat la Consiliul European din decembrie, dupa ce Comisia Europeana a formulat propuneri in luna iunie. Parlamentul European are inca doar un rol consultativ domeniul cooperarii judiciare, politienesti, in politicile de imigratie si consulare, dar dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, va avea drept de codecizie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.