Internațional

Rachetele lansate de Iran ar putea atinge Bucurestiul

Ziarul de Vrancea
29 sep 2009 604 vizualizări
Rachetele Shahab-3 lansate ieri de Iran, cu o raza de actiune maxima estimata la 2.000 de kilometri si instalate pe lansatoare mobile, ar putea atinge Bucurestiul, arata Liberation.

Iranul a lansat ieri rachete cu raza lunga de actiune, in a doua zi de exercitii balistice si in conditiile tensiunilor persistente cu Occidentul pe tema programului sau nuclear. Inainte de lansarea rchetelor, comandantul fortelor aeriene ale Gardienilor revolutiei, Hossein Salami, a avertizat ca Teheranul va raspunde amenintarilor in mod "distrugator", mai ales in privinta programului sau nuclear. "Fortele militare au efectuat cu succes lansarea uneri rachete Ghadr-1, versiune imbunatatita a Shahab-3, si o racheta Sejil cu doua etaje, ce foloseste combustibil solid" a spus un comandant. Racheta Ghadr-1 are o capacitate de 1.800 kilonmetri. Sejil are o raza de actiune de 2.000 kilometri. "Are doua etaje cu doua motoare, foloseste combustibil solid combinat si are capacitati extraordinare", a declarat fostul ministru al apararii, Mohammad Ali Najar. Cu ocazia acestei demonstratii de forta, comandantul Salami a spus ca raspunsul Iranului la amenintari exterioare ar fi distrugator. "Nu sint diplomat, dar vorbesc in calitate de comandant al unei unitati militare. In conditiile amenintarilor fata de existenta, independenta, libertatea si valorile regimului islamic, raspunsul nostru va fi ferm si distrugator", a spus el. "Sintem pregatiti sa facem fata amenintarilor, total decisi, iar aceste exercitii corespund amenintarilor existente", a adaugat el. Oficialii israelieni si americani nu au exclus optiunea militara pentru a pune capat programului nuclear iranian. Anuntarea vineri a construirii unei noi instalatii de imbogatire a uraniului la sud de Teheran accentueaza suspiciunile occidentalilor.


Balcanii pot fi atinsi de rachetele iraniene


in Europa, o racheta de tipul Shahab-3, lansata din nord-vestul Iranului, poate atinge partea orientala a Balcanilor, ce contine tari membre ale Uniunii Europene si/sau ale NATO, aliate ale Frantei. Astfel, ar putea fi atinse capitale printre care Bucurestiul, Sofia, Atena, Istanbul, arata Liberation. Mai la nord, Kievul este amenintat, ca si Moscova, la limita razei de actiune a rachetei. in Orientul Mijlociu, ar putea fi atinse state arabe, in special capitala egipteana Cairo, Israel, Turcia si toata peninsula arabica. O racheta Shabab trasa din extremitatea sudica a Iranului ar putea atinge statul african Djibouti, precum si toate fostele republici sovietice din in Asia Centrala, Afganistanul si extremitatea de vest a Chinei. In Asia de Sud, sint amenintate Pakistanul si nord-vestul Indiei, inclusiv orasele New-Delhi si Bombay.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.