Internațional

Rusii il imping pe Voronin sa-l accepte pe Lupu presedinte

Ziarul de Vrancea
26 sep 2009 705 vizualizări
Seful administratiei presedintelui rus, Serghei Nariskin, a incercat sa-l convinga pe liderul comunistilor Vladimir Voronin sa nu impiedice alegerea lui Marian Lupu in functia de presedinte, scrie publicatia rusa Kommersant

Seful administratiei prezidentiale ruse, Serghei Nariskin, s-a aflat joi la Chisinau pentru a participa la lucrarile Forumului Intelectualitatii din CSI (organizatie regionala formata din fostele republici sovietice, cu exceptia statelor baltice si a Georgiei - n.r.). "Urmarim cu atentie evolutia evenimentelor si vrem sa cunoastem mai bine ceea ce se petrece la voi (in R. Moldova n.r.)", a spus la Nariskin la Chisinau. Pentru a intelegere ceea ce se petrece in R. Moldova, oficialul rus s-a intilnit cu toate personalitatile- cheie ale politicii moldovenesti, scrie cotidianul rus. El a avut intrevederi cu liderii AIE, Mihai Ghimpu, Vlad Filat, Marian Lupu si cu liderul comunistilor, Vladimir Voronin, care a trecut in opozitie. Atit presedintele Parlamentului moldovean, care detine si functia de presedinte intermar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, cit liderul liberal-democratilor Vlad Filat au dat asigurari, la intilnirea cu Nariskin, ca Republica Moldova nu-si va schimba politica fata de Rusia si va continua cooperarea. Potrivit unor surse de la Kremlin, scrie Kommersant, la intilnirea cu liderul comunistilor Vladimir Voronin, care a durat o ora si jumatate, seful administratiei de la Kremlin urma sa abordeze si subiectul sustinerii lui Marian Lupu pentru functia de presedinte al R. Moldova. "Pentru noi, Lupu nu este o candidatura rea, in conditiile in care Voronin a pierdut. Avem nevoie de certitudine in Republica Moldova. De ea depinde si alocarea creditelor rusesti", a spus sursa de la Kremlin pentru Kommersant. Dupa alegerile anticipate din iulie, AIE a obtinut 53 de mandate in legislativ, dar pentru alegerea presedintelui aceasta are nevoie de 61 de voturi. "Daca vizita lui Nariskin in Republica Moldova a avut succes va fi clar in a doua jumatate a lunii noiembrie, cind legislativul de la Chisinaul intentioneaza sa aleaga presedintele tarii. De altfel, aceasta vizita a demonstrat faptul ca administratia rusa este dispusa la cooperare cu noile autoritati moldovene", conchide publicatia rusa.


Guvernul Filat a fost investit


Majoritatea democratica din Parlamentul de la Chisinau a investit ieri, cu 53 de voturi, Cabinetul de ministri condus de premierul Vlad Filat, presedintele Partirului Liberal Democrat din R. Moldova, si a aprobat programul de guvernare al noului Executiv.

Cabinetul Filat isi propune europenizarea tarii si integrarea in spatiul valorilor europene. Separarea puterilor in stat, egalitatea cetatenilor in fata legii, o justitie independenta care sa asigure suportul necesar pentru celelalte reforme, dar si cresterea investitiilor straine sint, de asemenea, printre prioritatile Guvernului Filat. De asemenea, democratizarea spatiului mediatic si garantarea libertatii de exprimare vor constitui principii de baza pentru noua guvernare. In privinta asigurarii securitatii energetice a Republicii Moldova, Filat vede instituirea de interconectivitati intre retelele electrice si de gaz cu Romania si Ucraina. In plan extern, in relatiile cu Romania programul de guvernare negociarea si semnarea Conventiei privind micul trafic la frontiera.in ceea ce priveste Rusia, Filat a pledat pentru dezvoltarea relatiilor strategice fixate in Tratatul de baza cu acest stat in baza principiului egalitatii suverane, a respectului reciproc si a unei cooperari reciproc avantajoase. Este nevoie de asemenea de relatii strinse atit pe bilateral, cit si in formatul 5A2 pentru reglementarea conflictului transnistrean in baza respectului pentru indepedenta si suveranitatea Republicii Moldova. In ceea ce priveste relatiile cu SUA, Chisinaul va initia stabilirea unui parteneriat strategic cu acest stat, care sustine Republica Moldova, inclusiv in aspiratiile sale de apropierea de UE.


Directorul Serviciului de Informatii si Securitate a fost demis


Majoritatea democratica din Parlamentul de la Chisinau a votat ieri pentru demiterea directorului Serviciului de Informatii si Securitate (SIS), Artur Resetnicov, caracterizat de presa drept "copilul de casa" al ex-presedintelui Vladimir Voronin. De asemenea, Resetnicov ar fi cunoscut pentru concertarea unor actiuni anti-romanesti, procomuniste si promoscovite. Resetnicov a promovat, printre altele, prevederile legale care au interzis detinatorilor de cetatenii multiple sa ocupe functii publice in Republica Moldova, prevederi care ii vizau in mod special pe detinatorii cetateniei romane.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.