Internațional

Desi Bruxelles-ul ameninta cu aminarea aderarii

Ziarul de Vrancea
4 aug 2005 680 vizualizări
Socialistii bulgari tin blocata formarea Guvernului. PSB a trimis o scrisoare Miscarii Nationale Simeon al II-lea, declarind ca pina nu va primi raspuns nu va accepta o coalitie pentru noul Guvern.

Partidul Socialist bulgar (PSB), cistigatorul alegerilor din iunie, urma sa se pronunte, marti, in privinta participarii, alaturi de Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MNS II), la o coalitie de guvernare, dar nu a oferit un raspuns clar in acest sens, transmite site-ul novinite.com. PSB a trimis partidului fostului monarh o scrisoare continind 12 intrebari. Potrivit acestui document, semnat personal de liderul socialist Serghei Stanisev, consultarile intre cele doua parti ar putea continua numai dupa ce actualul premier, Simeon de Saxa Coburg-Gotha, va raspunde in scris mesajului socialistilor. Principalele doua probleme expuse de socialisti in scrisoarea adresata MNS II se refera la o posibila formula de guvernare si la potentialii parteneri de coalitie. Socialistii sint alarmati ca intr-o coalitie formata in jurul PSB si MNS II, egalitatea intre parteneri ar putea fi afectata. PSB sustine ideea unei coalitii largi pentru formarea unui guvern, a declarat liderul socialistilor, Serghei Stanisev. Miscarea MNS II va raspunde scrisorii PSB la sfirsitul saptaminii, dupa ce va avea loc sedinta Biroului Politic al partidului, a anuntat vicepresedintele partidului, Plamen Panaiotov.


Orice moment de aminare pune in pericol aderarea

Partidele politice nu au reusit sa formeze un nou guvern, dupa alegerile din iunie. Aderarea Bulgariei la UE, ca si cea a Romaniei, este conditionata de o clauza de salvagardare, iar Sofia va trebui sa aplice reforme structurale importante, adoptind un pachet de 20 de legi si un nou Cod Penal, in cazul nerespectarii acestui angajament fiind posibila aminarea aderarii cu un an. Or, acest calendar legislativ strins este compromis de intirizerea formarii unui nou Executiv. Partidul Socialist Bulgar (PSB), care a cistigat alegerile din 25 iunie, nu a reusit sa intruneasca o majoritate care sa-i permita guvernarea impreuna cu formatiunea minoritatii turce, Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL). Aceasta intirziere "ne indeparteaza din ce in ce mai mult de obiectivul nostru, acela de a reusi aderarea la UE" la data stabilita, a declarat presedintele Gheorghi Parvanov. "Rezultatul indecis al alegerilor a indicat imediat ca o aminare a aderarii va fi inevitabila", considera si Krasen Stancev, directorul Institutului pentru Economia de Piata. Temerea privind o eventuala aminare a aderarii este impartasita si de Ognian Mincev in opinia caruia Bulgaria a "dat apa la moara celor care, la Bruxelles, sint ostili extinderii".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.