Internațional

Nemtii si americanii se acuza pentru atacul singeros al NATO asupra civililor afgani

Ziarul de Vrancea
10 sep 2009 584 vizualizări
Presa germana îl critica dur pe comandantul american al fortelor internationale din Afganistan, care a dat vina pe un ofiter german ca a cerut lovituri aeriene fara sa evalueze prezenta populatiei in jurul tintei

Presa germana lanseaza un atac dur la adresa comandantului fortelor internationale din Afganistan, subliniind ca nici al-Qaida nu ar fi reusit mai bine sa divizeze NATO decit generalul american Stanley McChrystal, prin criticile sale vizind bombardamentul ordonat de armata germana. Comentariile presei de la Berlin intervin dupa declaratiile facute in Parlament de cancelarul Angela Merkel si de ministrul de Externe Frank-Walter Steinmeier, care au criticat "aprecierile pripite" din alte tari, ce au condamnat raidul aerian soldat vineri cu un numar mare de victime - printre care si civile - in nordul Afganistanului.

"Nu asa se trateaza Germania. îi intelegem pe americani ca sint dezamagiti de esecul suferit in Afganistan. Dar sa pui la zid un aliat de la care se asteapta sa accepte misiuni de lupta - si acest lucru a facut generalul McChrystal - este o prostie chiar si intr-o situatie mai putin critica", afirma intr-un editorial cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Nici ben Laden nu ar fi reusit mai bine, chiar daca si-ar fi propus, sa atace hotarirea NATO", adauga publicatia.

La rindul sau, cotidianul Süddeutsche Zeitung scrie ca "talibanii se vor bucura", pentru ca "Alianta se dezbina singura". "McChrystal a amplificat diviziunile prin criticile vehemente la adresa armatei germane", afirma ziarul, care apreciaza ca NATO ar trebui sa-i atraga atentia ca nu este politician. "McChrystal s-a discreditat atit in calitatea de comandant-sef al fortelor din Afganistan, cit si in calitatea de aliat", adauga Süddeutsche Zeitung.

Criticile presei germane intervin in conditiile in care generalul american a afirmat, chiar inaintea concluziilor unei anchete oficiale privind raidul care a vizat doua camioane-cisterna, ca responsabilitatea pentru atac ii apartine comandantului german din regiunea Kunduz, care a comis o eroare de apreciere si nu a luat in calcul riscurile referitoare la civilii aflati in zona bombardamentului.

Numarul victimelor civile ale bombardamentelor NATO a declansat critici vehemente in Afganistan, inclusiv din partea Guvernului de la Kabul, si au relansat in Germania dezbaterea in legatura cu prezenta armatei germane in Afganistan, cu mai putin de trei saptamini inaintea alegerilor legislative.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.