Internațional

Premiera la NASA: naveta va fi reparata pe orbita

Ziarul de Vrancea
3 aug 2005 643 vizualizări
In premiera absoluta, NASA a decis sa repare pe orbita scutul termic al navetei Discovery.

In premiera absoluta, NASA a decis sa repare pe orbita scutul termic al navetei Discovery. Astazi, un astronaut va iesi in spatiu pentru a desprinde cele doua bucati de izolatie de pe scutul termic, care ar putea pune in pericol revenirea pe pamint. Misiunea, fara precent in istoria navetelor lansate dupa 1981, a fost decisa in urma unei atente analize a imaginilor realizate de echipajul Statiei Spatiale, cu putin inainte de arimarea la ISS. Inginerii se tem ca aceste protuberante sa nu afecteze fluxul de aer de sub naveta in momentul intrarii sale in atmosfera cu o viteza de peste 20.000 de kilometri pe ora si sa nu provoace o crestere prea mare a temperaturii in acea zona a scutului termic. Exista mai multe incertitudini, deoarece nimeni nu stie foarte bine cum actioneaza fortele aerodinamice la asemenea altitudini si viteze, a declarat un responsabil al programului de zbor. Astronautul insarcinat cu aceasta misiune, cel mai probabil americanul Stephen Robinson, va incerca, legat fiind de bratul robotizat al ISS Canadarm, sa desprinda bucatile manual. Daca nu va reusi, va folosi o foarfeca speciala, dar in acest caz trebuie sa dea dovada de precizie si dexteritate. Interventia de azi nu va dura mai mult de o ora si jumatate. Insa NASA nu isi asuma riscul ca scutul termic sa cedeze, asa cum s-a intimplat in cazul navetei Columbia, care s-a dezintegrat pe 1 februarie 2003, dupa o misiune in spatiu. Va fi cea de-a treia iesire in cosmos a echipajului de pe Discovery. In asteptarea acestei premiere spatiale, astronautii Noguchi si Robinson au efectuat, luni, o a doua iesire in spatiu pentru a inlocui un giroscop defect al Statiei Spatiale, asistati de un brat robotizat. Discovery este arimata de joi la ISS si ar trebui sa revina la sol pe 8 august, dupa ce misiunea ei a fost prelungita cu o zi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.